Posjeta Predsjedništvu BiH
0

Senatori zabrinuti za BiH ukoliko se zatvori OHR

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, primio je delegaciju Kongresa SAD-a, koju je predvodio Senator Richard Durbin. U delegaciji su također bili Senator George Voinovich, Senator Roger Wicker, te Kongresmeni Christopher Smith, Mike McIntyre, Louise Slaughter, Gwen Moore, Lloyd Doggett, Robert Aderholt, i Madeleine Bordallo.

Senator Durbin je istakao da je ova posjeta pokazatelj velikog interesa SAD-a za situaciju u Bosni i Hercegovini, te za njen napredak prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji. Senator Wicker je podcrtao sastav ove delegacije, te naglasio da posjeta ovako uticajnih Senatora i Kongresmena šalje snažnu poruku o zainteresovanosti SAD-a za Bosnu i Hercegovinu.

Kongresmen Smith se interesovao za dalju ulogu OHR-a, te izrazio zabrinutost da Bosna i Hercegovina neće biti u stanju funkcionisati ukoliko OHR ode, a mehanizam entitetskog glasanja bude zadržan. Kongresman Smith je podcrtao da Kongres ne bi mogao donositi zakone ukoliko bi svaka odluka mogla biti blokirana od strane manje od 25 posto njegovih članova. Kongresman Smith je također istakao da je “razočaran” zbog odsustva drugih članova Predsjedništva BiH sa ovog sastanka.

Šef Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, g. Miroslav Vujičić, je pozdravio učesnike sastanka u ime g. Radmanovića, te pojasnio da je predsjedavajući Predsjedništva BiH odsutan zbog proslave krsne slave Vojske RS, odnosno 3. pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH. Savjetnik člana Predsjedništva Komšića, g. Davor Vuletić, je pojasnio da g. Komšić nije mogao prisustvovati radi ranije preuzetih obaveza.

Dr. Silajdžić je posebno podcrtao opredijeljenost Bosne i Hercegovine za što skorije članstvo u NATO-u, te potrebu daljeg prisustva OHR-a u našoj zemlji. Također je istakao neophodnost još snažnijeg angažmana SAD-a u Bosni i Hercegovini, te potrebu da SAD i EU djeluju prema Bosni i Hercegovini na političkom nivou jer su pred nama problemi političke, a ne tehničke prirode. Dr. Silajdžić je izrazio nadu da će u tom procesu Sjedinjene Američke Države pokušati da prenesu barem dio svojih vrijednosti na Bosnu i Hercegovinu, koje vrijednosti su stoljećima bile primarna karakteristika naše zemlje.

Gosp. Vujičić je prenio mišljenje predsjedavajućeg Radmanovića da se OHR treba transformisati u Ured specijalnog predstavnika EU i stav da političari u BIH trebaju preuzeti odgovornost za vođenje zemlje.