Sarajevo
39

Senat UNSA vanredno zasjeda: Jedina tačka dnevnog reda je doktorat Sebije Izetbegović

A. Ku.
(Foto: Klix.ba)
U Sarajevu je počela vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je doktorat direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu profesorice Sebije Izetbegović.
Na početku sjednice je usvojen dnevni red sa samo jednom tačkom, a to je izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi na doktorat direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Podsjećamo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je 3. aprila izdala rješenje kojim se Univerzitetu u Sarajevu nalaže da u skladu sa članom 77 Zakona o visokom obrazovanju KS oglasi nevažećom diplomu doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović.

Jučer je advokatica Sebije Izetbegović Senka Nožica za Klix.ba izjavila d ane očekuje da se raspravlja o doktoratu i njegovom, već o žalbi na Rješenje Inspektorata.

"Prosvjetni inspektor je donio Rješenje i dostavio ga Medicinskom fakultetu i rektoru. Mi faktički nismo stranka u postupku, ali Zakon o upravnom postupku je predvidio mogućnost miješanja u prava trećih osoba, a ovdje se neosporno radi o pravu gospođe Izetbegović, i mi smo svoje pravo iskoristili i uložili smo žalbu na to Rješenje", rekla je Nožica.

Podsjetimo, ranije je Senat odlučio poništiti zvanje magistra aktuelnoj direktorici KCUS-a na vanrednoj sjednici na kojoj se razmatrala analiza komisije na osnovu prikupljene dokumentacije provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu i Medicinskom fakultetu.