RAZMATRANJE IZVJEŠTAJA
65

Senat UNSA sutra održava vanrednu sjednicu o doktoratu Sebije Izetbegović

A. Ku.
Izetbegović: Senat ranije poništio zvanje magistra (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Izetbegović: Senat ranije poništio zvanje magistra (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) bit će održana sutra, potvrdio je za Klix.ba rektor UNSA Rifat Škrijelj.

Na sjednici će se, kako nam je kazao, razmatrati izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi na doktorat direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Podsjećamo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je 3. aprila izdala rješenje kojim se Univerzitetu u Sarajevu nalaže da u skladu sa članom 77 Zakona o visokom obrazovanju KS oglasi nevažećom diplomu doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović.

U skladu sa navedenim članom Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, visokoškolska ustanova je obavezna poništiti i oglasiti nevažećom diplomu, dodatak diplomi i uvjerenje o stečenom zvanju u slučaju ako imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze na studiju na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme izdavanja javne isprave, ovim zakonom i studijskim programom visokoškolske ustanove.

Senat je ranije odlučio poništiti zvanje magistra aktuelnoj direktorici KCUS-a na vanrednoj sjednici na kojoj se razmatrala analiza komisije na osnovu prikupljene dokumentacije provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu i Medicinskom fakultetu.