Inicijativa studenata
51

Senat UNSA: Pozivamo Nobelov komitet da povuče nagradu Handkeu i donekle spasi svoju čast

S. H.
Senat Univerziteta u Sarajevu na današnjoj sjednici usvojio je zaključak kojim poziva Nobelov komitet da povuče svoju odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, zbog njegovih stavova o ratu u BiH.

"Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, je od sredine devedesetih godina, svoj veliki književni talent i svoj dotad nesporno značajan književni autoritet stavio u službu jedne retrogradne nacionalističke ideologije koja je odgovorna za genocid, ogromne zločine i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini. Handke je dijelu svog književnog opusa i u brojnim javnim nastupima svoju subjektivnu verziju historije bez ikakvog osnova suprotstavljao i činjenicama, koje su višestruko presuđene pred međunarodnim sudovima UN-a", navodi se u poruci Senada Univerziteta u Sarajevu.

Naglašavaju da je konkretno on u svojim putopisima Zimsko putovanje ka rijekama Dunav, Sava, Morava i Drina (1996), Ljetni dodatak Zimskom putovanju (1996), u svojim reportažama o Haaškom tribunalu, u svojoj drami Vožnja čunom (1999), relativizirao i dovodio u pitanje genocid i zločine počinjene u Srebrenici, Višegradu, Tuzli, Sarajevu, i time se ogriješio o historijsku istinu, ali i nanio štetu samoj književnosti. Također je iskazivao nesumnjivu podršku diktatorskom režimu i samoj ličnosti Slobodana Miloševića, ostajući mu vjeran sve do kraja, a konstantno se pogrdno i uvredljivo izražavao o predstavnicima opozicije tom režimu.

"Konačno, u nekoliko svojih eseja (npr. Süddeutsche Zeitung, 01.06.2006) i intervjuima (npr, Ketzerbriefe 169/2011) direktno je ne samo negirao da se u Srebrenici dogodio genocid, nego je čak i iskazao stanovitu podršku 'osvetničkoj akciji srpske strane' , kako ju je sam nazvao. Izravno je i vrijeđao te ponižavao žrtve genocida, ističući kako 'ne vjeruje u tugu Majki Srebrenice'. Uzimajući u obzir činjenicu da se Nobelovom nagradom odlikuje vrhunska književnost u idealističkom pravcu, kako stoji u statutu Nobelovog komiteta, a da se Handke svojim sveukupnim djelovanjem višestruko i grubo ogriješio o temeljna humanistička načela, pozivamo Nobelov komitet da povuče odluku i barem donekle spasi svoju čast", zaključuje Senat UNSA.