{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Senat Univerziteta zahtijeva od Vlade KS da imenuje članove Upravnog odbora

F
29.11.2013. u 16:12
6
10
Senat Univerziteta zahtijeva od Vlade KS da imenuje članove Upravnog odbora
6
Senat Univerziteta u Sarajevu zahtijeva od Vlade Kantona Sarajevo da imenuje članove Upravnog odbora tog univerziteta koji su u njenoj nadležnosti, čime bi bila završena i procedura konstituiranja tog tijela i omogućen nesmetan rad te visokoškolske institucije.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić pojasnio je na današnjoj pres-konferenciji da, prema Zakonu o visokom obrazovanju, UO Univerziteta u Sarajevu treba da broji ukupno 11 članova. Od tog broja, pet je predstavnika Univerziteta (od kojih jedan student), dok preostalih šest članova bira osnivač, odnosno Vlada KS-a.

Precizirao je da su četiri profesora, kao predstavnici Univeziteta i jedan predstavnik studenata izabrani početkom septembra ove godine i njihovo članstvo niko ne može osporiti te da se otad čeka da Vlada KS-a izabere svoje predstavnike.

"Na Vladi KS-a je da odredi kojih šest članova su predstavnici osnivača u UO. Pritom je jedini legalan put da završe konkursnu proceduru koja je započela u julu ove godine", kazao je.

Reagirao je na činjenicu da "i dalje na vodećem univerzitetu u državi većinsku kontrolu u UO ima osnivač“ te ustvrdio da je to "protivno autonomiji Univerziteta, Okvirnom zakonu u kojem se država obavezala da će slijediti evropske politike u tom domenu te stvarnosti u BiH“.

Naveo je primjer Univerziteta u Banjoj Luci gdje osnivač imenuje tri člana, Univerzitet šest, četiri akademska zajednica, jedan neakademsko osoblje i jedan student. Slična situacija je i u Mostaru gdje je, po sastavu UO, većinski zastupljen Univerzitet.

"Predsjednika na tim univerzitetima daje univerzitet, a kod nas ga još daje Vlada KS-a", kazao je.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Dekan PMF-a Rifat Škrijelj koji je na pres-konferenciji sudjelovao u ime Grupacije prirodno - matematičkih i biotehničkih nauka, bio je zvanično involviran u proces odabira kandidata koje Vlada KS-a treba da imenuje.

"Bio sam jedan od pet članova Komisije koje je imenovala Vlada na prijedlog Ministarstva, a rješenje potpisao premijer. Ta komisija imala je zadatak da, po raspisanom konkursu, s liste odabere najkvalitetnije kandidate i sačini rang listu koju će, putem Ministarstva, proslijediti Vladi da bi se imenovalo pet članova i jedan predsjednik za UO Univerziteta, a prema Pravilniku koji je usvojila Vlada i u kojem su razrađeni kriteriji ko može biti biran", kazao je.

Naglasio je da je ta kompletna procedura započela u julu ove godine. Senat je, kaže, svoj posao završio, a na Vladi "se zastoj javio nakon kompletno okončane procedure“.

"Procedura je u potpunosti završena, konkurs je završen i ne može se poništavati nekoliko mjeseci kasnije. Bilo je dovoljno kvalitetnih kandidata da se može zadovoljiti i ravnopravnost spolova i nacionalna struktura. Najbezbolnije je da Vlada imenuje u UO članove koji su u njenoj nadležnosti i pomogne Sarajevskom univerzitetu u implementaciji Zakona o visokom obrazovanju", kazao je.

Profesor Škrijelj je spomenuo i tešku materijalnu situaciju u Grupaciji koju predstavlja, te današnji istup pred novinarima predstavio i „kao najavu ozbiljne pobune iz Grupacije prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka i fakulteta i instituta koji je čine prema Vladi, ako ne budu osigurana sredstva za posljednja dva mjeseca 2013. godine“.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


"Kraj je novembra, a posljednju tranšu Univerzitet i fakulteti dobili su sredinom novembra, za septembar. U prvoj polovini ili sredinom decembra uplatit će nam za oktobar. Dva mjeseca kasne, a u januaru će možda kazati da za 11. i 12. mjesec nema novca.

To što Vlada govori da sad nema novca, treba da kaže gdje je novac. Gdje je preusmjeren novac koji je u 2012. bio namijenjen za visoko obrazovanje", kazao je prof. Škrijelj.

Za okončanje aktivnosti u vezi s imenovanjem UO Univerziteta založio se i Samir Arnautović iz Studentskog parlamenta te naglasio da "im nije jasan odnos Vlade prema visokom obrazovanju.“

"Zahtijevamo da se što prije Vlada odluči i da se formira UO Univerziteta da bi se pristupilo faktičkoj integraciji univerziteta i dobijanju akreditacije", kazao je.

Članovi Senata danas su reagirali i na činjenicu da Vlada Kantona Sarajevo već neko vrijeme radi bez ministra u resoru obrazovanja te da ih to sprečava da rješavaju tekuće probleme.

U današnjem susretu s novinarima podsjetili su i na podatak da imenovanjem članova UO Univerziteta u Sarajevu prestaju da postoje upravni odbori fakulteta, članica Univerziteta čime bi se ostvarila znatna ušteda novca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: