BiH
0

Senat Univerziteta u Sarajevu pozvao na protestnu obustavu nastave zbog presude Međunarodnog suda pravde

FENA
Senat Univerziteta u Sarajevu pozvao je danas sve visokoškolske ustanove ovog univerziteta da zajedno sa svojim nastavnicima, saradnicima i studentima obustave nastavu u petak kao znak protesta protiv jučerašnje presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv SiCG za genocid.

Poziv je upućen nakon vanredne sjednice Senata posvećene epilogu procesa koji se vodio 14 godina, a završen je tako što je Sud oslobodio Srbiju odgovornosti za učešće ili saučesništvo u genocidu u BiH, ali ju je proglasio odgovornom za nespriječavanje i nekažnjavanje genocida.

Rektor Univerziteta dr. Faruk Čaklovica podsjetio je u uvodom obraćanju na riječi Alije Izetbegovića da će BiH nakon rata morati progutati mnoge gorke pilule, a presudu Međunarodnog suda pravde ocijenio je jednom od tih gorkih pilula.

On je naglasio da je Univerzitet u Sarajevu i sam bio na meti napada na Sarajevo, na koje je tokom rata palo četiri miliona granata, te ubijeno 11.000 civila, među kojima 1.700 djece.

"Ako se zna da su sve tačke u BiH podjednako napadnute s ciljem da se ljudi protjeraju sa svojih ognjišta, to znači da je etničko čišćenje bilo prisutno na cijelom području BiH.", kazao je Čaklovica.

Agresija na BiH je vođena iz jednog centra i sve strahote koje su građani preživjeli služe samo da sada svjedoče o planetarnoj prevari.

Presuda je, smatra Čaklavica, posebno usmjerena protiv Bošnjaka, čiju je sudbinu uporedio sa stradanjem Židova u Drugom svjetskom ratu.

Čaklavica je kazao da nije sigurno da li su sudije koje su donijele odluke bili mentalno zdravi, ali njihov mentalni sklop nije bio na civilizacijskom nivou kada su donijeli ovu pogubnu odluku za evropsku BiH.

Dr. Jusuf Žiga je kazao da je nakon objavljivanja presude želio da spali rukopis svoje još neobjavljenje knjige koji sadrži "ogavne igrokaze" međunarodne zajednice prema BiH, od bivšeg generalnog sekretara UN-a Butrosa Galija do drugih "koji su se šepurili po BiH".

Žiga je ocijenio da je presuda beskrajno poniženje za žrtve, jer za njih nije ponuđen nijedan zarez.

"Presuda pokazuje da ako dobro osmislite zločin, glatko možete proći bez sankcije.", kazao je on.

U zemlji je počinjen genocid, ali se perverzno svodi na lokalni nivo Srebrenice, kao da u Srebrenici nisu živjeli prognanici iz čitave regije. U presudi se konstatiraju svi teški zločini i sve vrste pomoći koje je davala SR Jugoslavija, ali se unatoč svemu neko abolira čak i za saučesništvo, navodi Žiga.

Prof. Zdravko Grebo kaže da je nakon objavljivanja presude bio izvan sebe, dok je BiH ostala u šoku.

Ono što ga je dodatno šokiralo je briljantna pravna analiza presude koja bi trebala biti dio nastavnog plana kao sjajan primjer ekspertske presude u koju su upakovane najveće laži.

"Ako je presuda zasnovana na dokazima ili nedostatku dokaza, ako je jedina odgovornost nespriječavanje i nekažnjavanje genocida, za to je prava adresa međunarodna zajednica, odnosno Vijeće sigurnosti UN-a.", smatra Grebo.

On je pledirao da BiH ne bude "genocidna posljedica" koja plaća sve nečasne nagodbe svijeta, te da se iskoristi ovaj momenat za izgradnju sasvim druge BiH.

Presuda predstavlja sramnu mjeru ljudske stvari, ocijenio je prof. Ismet Grbo.

"Nema svjetskih autoriteta, ni pravnih ni političkih. Sve je u sunovratu.", kazao je on.

Složivši se sa svojim prethodnicima u ocjeni presude, prof. Bajro Golić je želio ukazati na njene pozitivne strane i pozvao da se ne gubi optimizam.

Presudom je ipak definiran genocid u BiH, što do sada nije bio slučaj. Na duži rok, smatra Golić, to može biti snažan korektivni faktor za uređenje BiH.

Prof. Adnan Silajdžić je kazao da nije uzbuđen niti razočaran presudom, jer svi koji se bave kritikom moderne znaju da su pravo i moral u raljama ideologije agresivnog kapitalizma i agresivnog neoliberalizma.

Zato nije vrijeme za jadikovke, kazao je prof. Silajdžić.