Dani Vakufa
134

Senaid Zajimović: Zbog trgovanja vakufskom imovinom u Banjoj Luci podnijete krivične prijave

F. H.
Foto: Vakuf.ba
Foto: Vakuf.ba
Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije govorio je za Klix.ba govorio je o izazovima sa kojima se ova institucija suočava, njenom značaju, pitanju restitucije i projektima koji su u toku.

Zajimović navodi kako se ove godine obilježava 11. po redu manifestacija Dani Vakifa, te da u javnosti vlada sve veća zainteresovanost za aktivnosti organizovane u okviru manifestacije.

Istakao je da su posebno značajna dva okrugla stola. Prvi u Sarajevu organizovan devetog Maja na temu “Značaj očuvanja autentičnosti bosanskih džamija”.

"Drugi okrugli sto će biti održan na temu 'Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom'. Navedeni okrugli sto organizujemo u saradnji sa Muftijstvom mostarskim i Medžlisom Islamske zajednice Mostar. Isti će biti održana 18. Maja u Kalima Resortu u Mostaru", navodi Zajimović.

U sklopu manifestacije biti će održane i dvije promocije knjiga iz oblasti vakufa; prva u Livnu i to promocija monografije Vakufi na području Medžlisa IZ Livno i druga u Visokom koja se odnosi na nacionalizaciju vakufske imovine na području Visokog.

"Nezaobilazni sadržaj i ove godine je otvaranje i promocija novih vakufskih projekata koje smo realizirali prethodne godine. To su Centar za islamsko obrazovnaje u Matuzićima, odjel ženskog internata u Medresi u Tuzli, islamski centar u Cazinu i dr. Naravno nisu ovo jedini projekti koje smo u toku prethodne godine završili i vjerovatno ćemo poslije ljetnog perioda imati nastavak Manifestacije i tada ćemo otvoriti objekte od posebnog značaja koje smo izgradili u prethodnom periodu. Ovdje mislim prije svega na Arnaudiju džamiju u Banja Luci i Kizlar-aginu džamiju u Mrkonjić gradu i kompleks Ferhat begove džamije u Tešnju", navodi Zajimović.

Uloga Vakufa u savremenom svijetu

"Vakuf je uvijek bi pokretačka snaga razvoja društva i socijalne sigurnosti društva. Vakuf je uvijek djelovao kao korektivni faktor u društvu u smislu djelovanja u onom segmentu gdje je to najpotrebnije. Nažalost u jednom trenutku uslijed uništavanja vakufa, vakuf je toliko osiromašio da nije mogao ispunjavati ni osnovnu svrhu. Svaki vakuf ima svoju namjenu i svoju svrhu. Oduzmimanjem i uništavanjem vakufa uništavala se i dobra namjera i svrha u koju je usmjeren taj vakuf. Nakon završetka agresije nastojali smo upravo kroz oživljavanje vakufa vratiti vakuf njegovoj svrhi i dati mu ulogu u društvu kakvu je nekad imao. Sa novim razvojnim projektima vakuf je svakog dana sve jači", govori Zajimović.

Pojašnjava da vakufi osluškuju potrebe društva i da kada se jave potrebe za novim vjerskim, školskim objektima animiraju potencijalne vakife i nastoje ih izgraditi.

"Veliki broj humanitarnih i socijalnih projekata realiziramo jer određene kategorije društva su još uvijek u stanju socijalne potrebe. Vakuf također pomaže posebne kategorije društva. U saradnji sa Udruženjem “Srce za djecu oboljelu od raka” učestvujemo u izgradnji roditeljskih kuća u Sarajevu i Tuzli. Dijelimo hemodojalizne aparate ustanovama i sredinama gdje je to potrebno. Pomažemo narodne kuhinje kada je to potrebno. Dakle, nastojimo raditi sve ono što je vakuf nekad radio kada je; učestvovao u razvoju lokalne zajednice, brinuo se o siromašnim, liječio bolesne koji ne mogu platiti liječenje, stipendirao i školovao učenike. Sve ovo danas radimo i ponosni smo na to. Islamska zajednica je neodvojivo vezana za vakuf i vakuf je za Islamsku zajednicu u BiH jedan od najvažnijih instituta", navodi Zajimović.

Sa druge strane Vakuf prati prati moderna kretanja u smislu ekonomskog razvoja i unapređenja poslovanja generalno.

"Danas imamo vakufske studentske centre, hotele, restorane, obdaništa, staračke domove, dakle sve ono što je potrebno današnjem čovjeku. Ovih dana smo započeli sa izgradnjom prvih vakufskih fotonaponsklih elektrana. Mnogo je segmenata razvoja vakufa, a mi u Zajednici nastojimo pratiti savremene trendove poslovanja i menadžmenta vodeći se prije svega inrencijama šerijata u poslovanju", pojasnio je Zajimović.

Projekti Vakufske direkcije

Direktor Vakufske direkcije govori kako je zbog represivnih mjera u vrijeme komunizma i usljed nacionalizacije vakuf bio skoro ugašen, a i da je Vakufska direkcija bila ugašena 1959. godine.

"Nakon završetka agresije mi nismo ni znali kojim vakufima raspolaže Islamska zajednica. Nismo imali nikakav popis niti evidenciju. Skoro smo krenuli od nule. Uporedo sa navedenim valjalo je obnoviti ogroman broj vakufskih i vjerskih objekata koji su porušeni u toku Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Također smo u tom periodu uspostavljali saradnju sa prijateljskim zemljama i sličnim institucijama u tim prijateljskim zemljama. Njihova pomoć je bila nemjerljiva i dan danas ta pomoć traje, a njihov doprinos je veoma značajan", govori Zajimović.

Posebno je ponosan što je Vakuf imao čast da učestvuje u obnovi Aladže džamije, Arnaudije džamije, Kizlar-agine džamije u Mrkonjić gradu, Sinan-begove džamije u Čajniču, izgradnji Upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH, pravnom normiranju vakufa unutar struktura Islamske zajednice u BiH.

"Izgradili smo nekoliko ekonomskih projekata i osnažili vakuf kao što je Isa- begov hamam, zgrada Medrese u Bosanskoj Gradišci, vakufski administrativno poslovni objekat Fojnica, Divanhana Kiseljak i niz drugih projekata koji su u značajnoj mjeri doprinijeli jačanju vakufa ali i jačanju tih sredina naročito povratničkih sredina", ističe Zajimović.

Vakuf je uradio i popis i evidenciju vakufske imovine na području Bosne i Hercegovine, te je urađeno i softversko rješenje sa bazom podataka vakufske imovine. Zajimović, navodi kako se popis uvijek kontinuirano nadopunjuje

Pitanje restitucije

"Kada je u pitanju restitucija i vakufska imovina koja je bila predmet restituciji također imamo određenu evidenciju ali vjerujemo da ona nije potpuna. Evidencija nacionalizirane vakufske imovine je naša svakodnevna aktivnost a sve s ciljem spremnosti da dočekamo Zakon o restituciji", govori Zajimović.

Ističe da je gorući problem restitucija i da je toliko godina prošlo od prvih demokratskih izbora, a da nije bilo pomaka u tom pravcu.

"Skoro sve države koje su proizašle iz totalitarnih režima su donijele Zakon o restituciji. Smatram da i BiH treba započeti u što skorijem vremenu jer svako njeno odlaganje komplikuje situaciju i dovodi u pitanje uopće mogućnosti restitucije u obimu u kojem je potrebno to uraditi. Sve zemlje Istočne Evrope (bivša Istočna Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija), kao i države bivše SFRJ, prije nego što su pristupile procesu privatizacije, kao prvi korak u demokratizaciji društva pristupile su denacionalizaciji odnosno restituciji bespravno oduzete imovine. Na taj način pokazale su svoju političku, ekonomsku, filozofsku i moralnu obavezu da se distanciraju od ranijih političkih sistema", rekao je Zajimović.

Zajimović podsjeća da se priča o restituciji uglavnom aktivirala prije izbora i da su obične sve političke partije u svojim programskim ciljevima su imale ili imaju prijedlog i obavezu povrata nacionalizirane, konfiskovane ili na drugi način reperesivnim metodama državi oduzete imovine. Napominje da je Komisija za restituciju BiH 2009. Godine je uputila svom osnivaču-Vijeću ministara Nacrt Zakona o denacionalizaciji, ali da je Vlada Republike Srpske je dana 12. januara 2009. godine, prije nego što je isti posla, zatražila obustavljanje procedure utvrđivanja konačnog teksta i da je Nacrt zakona povučen.

Slučajevi u Tuzli i Banjoj Luci

O slučaju izgradnje na navodnom vakufskom zemljištu u Tuzli, Zajimović pojašnjava da je Ustavni sud uvažio apelaciju Vakufske direkcije i utvrdio da su povrijeđena njihova prava te poništio presude Kantonalnog i Opštinskog sud.

"Ovo znači da je postupak vraćen na početak i mi poduzimamo sve pravne radnje kako bi zaštitili vakuf. Ustavni sud je utvrdio da Grad Tuzla nije imao pravo prometovati predmetno vakufsko zemljište jer upravo je to zemljište nacionalizirano i ne smije biti predmet prometa. Mi smo sigurni da ćemo u konačnici dobiti ovaj postupak", navodi Zajimović.

Za dešavanja u Banjoj Luci kaže kako su se desile zloupotrebe po pitanju raspolaganja vakufskom imovinom u kojima je učestvovao veći broj ljudi, te i neki ljudi iz tadašnje strukture Muftijstva banjalučkog i Medžlisa IZ Banja Luka.

"Nakon što je Rijaset IZ u BiH utvrdio sve relevantne činjenice i prikupio sve relevantne dokaze mi smo pokrenuli niz parničnih postupaka koji za cilj imaju poništavanje ugovora o prometovanju na osnovu kojih je prometovana određena vakufska imovina. Osim navedenog mi smo protiv odgovornih pokrenuli i krivične prijave koje su u toku. Obzirom da su postupci u toku ne mogu ulaziti u detalje samih postupaka i same štete za vakufsku imovinu koja je nastala, ali mogu kazati da ćemo mi biti istrajni u ovim postupcima da se utvrdi odgovornost svakog pojedinca koji je na bilo koji način doprinio šteti za vakufsku imovnu", zaključuje Zajimović.