BiH
492

Senaid Zajimović za Klix.ba: Inicirat ćemo da Sarajevo ne slavi rođendan 6. aprila

Piše: N. Jamaković
Senaid Zajimović (Foto: Klix.ba)
Senaid Zajimović (Foto: Klix.ba)
Vakufska direkcija Sarajevo Islamske zajednice BiH planira uputiti inicijativu Gradskom vijeću Sarajeva da se promijeni datum, 6. aprila, na koji se slavi rođendan glavnog grada BiH, kazao je u razgovoru za Klix.ba direktor Direkcije Senaid Zajimović.

"Obnova tekije na Kovačima te hamama podno Bistrika samo je početak naših planova u obnovi vakufa osnivača Sarajeva Isa-bega Ishakovića u glavnom gradu BiH. Isto tako, planiramo Gradskom vijeću Sarajeva uputiti inicijativu da se ime Isa-bega Ishakovića više promoviše, kao i da se za datum rođendana Grada uzme dan kada je Isa-beg potpisao vakufnamu za osnivanje Sarajeva. Jer, zašto bi samo Islamska zajednica radila na promociji tih vrijednosti, to bi valjda trebale činiti i druge naše institucije", ističe Zajimović.

Prema njegovim riječima, Sarajevo je mnogo starije od 6. aprila 1945. (Dana oslobođenja Sarajeva od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu) koji je uzet kao njegov rođendan.

"Sramota je da mi rođendan Sarajeva vezujemo za datum koji je nekih 70-ak godina unazad. Sasvim je logično da se za taj dan uzme datum na koji je osnovano Sarajevo, te će u tom smjeru ići i naša inicijativa. To će, dakle, biti naš prijedlog Gradskom vijeću Sarajeva", pojasnio je naš sagovornik.

Dodaje kako se precizan datum Isa-begove vakufname ne zna, odnosno da ona datira između 1. februara i 3. marta 1462. godine, "dakle prije zvaničnog osvajanja Bosne od Osmanlija 1463. godine".

"Precizan datum, da li 1. februar ili 3. mart, nije bitan koliko je bitna poenta da se oda počast glavnom osnivaču Sarajeva, jer to isto rade veliki gradovi u svijetu. U našoj zemlji jedino je Tešanj taj datum vezao za svoga osnivača Ferhat-bega, tako da se u tom gradu svake godine obilježava 10. decembra. U drugim bh. gradovima to nije slučaj, a uzroke treba tražiti u prošlom sistemu, koji očito nije želio prihvatiti našu prošlost, pa tako imamo apsurdne situacije da za nešto što traje više od 550 godina slavimo 'rođendan' koji je vezan za dešavanja od prije 70 godina", zaključio je Zajimović.