Načelnik Općine Ilidža
265

Senaid Memić: Vodovod ima monopol, podržat ću stvaranje lokalnog preduzeća

M.A.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić u nedjelju je za Klix.ba kazao da mu se mještani naselja Glavogodina u posljednje vrijeme intenzivno žale kako im iz preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) donose kazne na vrata. Međutim, on za naš portal objašnjava kako je riječ o mnogo ozbiljnijem problemu.

Senaid Memić govori da Glavogodina 500 godina stoji na istom mjestu, a da su u posljednjih 80 godina stanovnici kažnjeni zabranom bilo kakve gradnje jer je proglašena prvom vodozaštitnom zonom. Kaže da su njihova imanja obezvrijeđena, njihova djeca moraju živjeti u zajednicama, jer im je onemogućeno slobodno upravljanje i izgradnja na njihovim parcelama.

"Oni imaju kuće bez papira i vrijednosti, bez građevinskih dozvola tj. njihove kuće ne vrijede ništa, odnosno ne postoje. Prije deset godina Skupština Kantona Sarajevo je održala tematsku sjednicu o vodozaštitnoj zoni. Doneseno je deset zaključaka kako bi se riješili problemi u Glavogodini, Lasici, Hrasnici i Sokolović-Koloniji. Za deset godina lažna skupština na kojoj je obećano sve, a nije urađeno ništa. Samo je plaćeno zemljište porodici Crnogorac i doneseno rješenje da se po enormnoj cijeni porodici Vanovac plati otkup zemljišta. Odluku je potpisao tadašnji premijer Dino Konaković. Da je isplaćeno Vanovcima, imali bismo međunacionalni problem. Stanovnici Lasice i Glavogodine 80 godina čekaju isplatu za zemljište. Zemljište je plaćeno samo Srbima, a u posljednjih 25 godina ne postoji namjera da se to uradi i njima. Ovo su teritorije u rangu geta koje im pravi Kanton i Grad Sarajevo putem ViK-a", kaže Memić.

Načelnik Ilidže ističe da je otkriće da 42 domaćinstva ne plaćaju vodu manipulacija kojom se hoće reći da je neko lopov. On je kategoričan da stanovnici Glavogodine nisu lopovi, nego oni kojima uzimaju 3.500 litara u sekundi te koji devastiraju zemljište koje je skeletizirano i koji ruše prirodnu ravnotežu.

"PH4 postaje PH7, a da pri tome ne plaćaju koncesiju ni štetu poljoprivrednicima, ni vlasnicima imanja. ViK je odgovoran za 16.000 bespravnih objekata na području općine Ilidža. Monopol nad vodama je fašističko ponašanje nad vlasnicima imovine u vodozaštinoj zoni. Priče o ekologiji i vodi koja nije za piće su gluposti kako bi se zaštitio monopol ViK-a. Normalno je da nauka kaže kako se uništavaju akviferi, a ne ekonomisti, mašinci i neki nazovigrađevinci. Šta je onda s kanalizacijom koja je napravljena, a ne postoji? Šta je s dijelovima vodovoda i kanalizacije koje ViK izbjegava evidentirati i ozakoniti", dodaje on.

Senaid Memić se također pita ko danju radi u ViK-u, a ko noću prikopčava bespravne korisnike. On kaže da ne mogu stanovnici prikopčavati cijev na 80 centimetara debelu čeličnu cijev.

"Ulizuju se narodu kroz optužbe, a neće da riješe ništa. Ako hoćete zakone, onda otkačite 4.000 bespravnih korisnika vode. Ako hoćete zakone, ukinite struju za 2.500 hiljade priključaka za struju jer su ljudima istekle njihove potvrde. Ako hoćete zakon, srušite 4.000 bespravnih objekata na Ilidži koji nisu legalizovani. Ako hoćete zakon, legalizujte kuće na zemljištu Vranice, Hipodroma, Igmanske ceste, Velike aleje, Čolakovića kule i dr. Ako hoćete zakon, vratite lokalnoj zajednici novac od posebne rente. Vaši su zakoni populistički i ublehe neprovodive i velika improvizacija. Sada su stanovnici Glavogodine lopovi, a zabranjeno im je da se priključe na vodovodnu mrežu i zašto se laže o broju septičkih jama u toj zoni", navodi Memić.

Pojašnjava da je komisija za rješenje ovog problema, problema vodozaštine zone, a koju je imenovao Kanton Sarajevo bila, prema njegovim riječima, pozorište za budale i kaže da nije potpisao njihove nebuloze. Ističe da je istina da su stanovnici Glavogodine investirali u mrežu u tom naselju.

"Svaki domaćin je platio 1.800 KM, izgradio šaht, kupio sat, uradio pristup do glavne mreže. Nije država postala jučer i nije pošteno prema ovim ljudima. Ko je kriv za rad mimo zakona? Jedino rješenje za ovaj slučaj je da se tim kućama besplatno legalizuju priključci, da im se ugardi mjerilo i da se registruju kao zakonski korisnici. Napominjem da su ti ljudi u stanju zbog nepravde koja im je nanesena stvoriti probleme u snabdijevanju vodom grada Sarajeva. Ne zaboravite da snabdijevanje Sarajeva i pumpe idu s njihovih parcela. Ja kao načelnik ću podržati stvaranje lokalnog komunalnog preduzeća za snabdijevanje vodom na području naše općine, jer je za to donesena sudska presuda. Borim se da monopol koji imaju oni koji nas šikaniraju i uništavaju pređe na monopol onih koji rade u interesu stanovništva", stava je načelnik Memić.

Na kraju on navodi kako će Općina Ilidža ove probleme riješiti i bez Kantona Sarajevo te da se neće dešavati da milionske investicije u ViK-u nikada ne budu registrovane kao imovina. Smatramo da ništa nije urađeno u posljednjih 20 godina za građane Ilidže da im bude lakše. Pojedini ministri i pojedini poslanici, kaže on, u četiri mandata nisu doprinijeli Ilidži koliko je jedan šaraf.

"Svjesni smo da Sarajevo mora imati odnose, odnosno kontake s Ilidžom, ali sramno je da misle da je Ilidža njihov kupleraj, trkalište i teferič. Sljedeći potez, Općina Ilidža neće dozvoliti kažnjavanje stanovnika, angažovat ćemo Pravobranilaštvo i tužiti Kanton Sarajevo. Ima nauke i izvan Sarajeva", objašnjava Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža.