Važna veza
122

Senaid Memić otvorio novi pješački most na Ilidži

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
U ilidžanskom Pejtonu danas je otvoren novi most koji to naselje povezuje sa industrijskom zonom s druge strane rijeke Željeznice.

Presjecanjem vrpce načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, vijećnik Općinskog vijeća Fadil Lokvančić, te direktor firme Pont Adis Saničić ozvaničili su završetak radova te svečano otvorili novoizgrađeni most.

"Uvođenjem konstruktivnih elemenata ostvarena je ideja spajanja stare ideje rimskog mosta sa novim idejama i principima gradnje i oblikovanja mosta. U zoni ograde postavljena je LED linijska rasvjeta, te LED reflektori, kao i osvjetljenje ispod i iznad konstrukcije", kazali su iz općine.

Iako u blizini postoji most za pješake i vozila, on godinama nije pogodan za građane koji žele pristupiti industrijskoj zoni.

Ukupna dužina mosta je 92 metra, a širina mosta je oko 5,3 metra. Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine, vrijednost radova iznosi 1.394.323,20 KM.

Most je u februaru 2019. godine pretrpio štetu usljed nabujale rijeke Željeznice. Rok za izgradnju je nakon procjene štete pomjeren za maj, ali je on evidentno probijen.

Izvođač radova je bila firma Porobić d.o.o, a podizvođač je Pont d.o.o. Nadzor je vršila firma In, a radove je finansira Općina Ilidža.