U GRAS-u spremni
383

Senaid Memić obećao tramvaj do Hrasnice ove godine, projekt tek u pripremi

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo tek radi na pripremama za izradu glavnog projekta tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica, a načelnik Općine Ilidža Senaid Memić izjavio je da će biti gotova do septembra ove godine.

Iz Ministarstvu su nam kazali da će nakon izrade glavnog projekta raditi na pripremama za raspisivanje javne nabavke za izbor projektanta u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Memić je na prednovogodišnjem druženju s novinarima kazao kako projekti već postoje, ali da je problem novac za njegovu izradu. Cjelokupni radovi koštali bi, prema procjene općine Ilidža, oko 15 miliona KM.

U ovogodišnjem Budžetu KS za kapitalne projekte Ministarstva saobraćaja KS planirano je blizu 39 miliona KM, od čega je oko 20 miliona KM za funkcionisanje GRAS-a, ali nije navedeno da li su planirana sredstva za realizaciju ovog projekta. U Strategiji razvoja KS za period 2016-2020, Strateški cilj 4, planirana je realizacija ovog projekta, ali konkretni datumi se ne navode.

U dokumentu Prijedlog programa javnih investicija KS 2017-2019 Zavoda za planiranje razvoja KS, ovaj projekat planiran je u 2019. godini, kao i sredstva u iznosu od 17,5 miliona KM. Na listi od 80 predloženih projekata, izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica je na 77. mjestu.

Privremeni upravnik KJKP GRAS Haris Gušić kazao je za Klix.ba kako je ovo preduzeće spremno voziti gdje god treba ako postoji pruga.

"Lijepo je što se priča o tome i bio bih najsretniji da tako i bude. Ko god se bude zalagao za taj projekat imat će našu podršku", rekao je Gušić.

Na pitanje da li će KJKP GRAS ima dovoljno tehničkih i ljudskih resursa za realizaciju novih linija, Gušić je rekao:

"Naravno. Bit će puno posla, što je dobro jer će se otvarati i nova radna mjesta".

Prvobitno je planirano da tramvajska pruga ide na dijelu ceste koja je pretvorena u zeleni pojas, što bi značilo da se posađeno drveće treba presaditi na drugu lokaciju, ali Memić je rekao da postoji i opcija da se šine grade na krajevima nove ceste.

Građani ilidžanskih naselja nadaju se da će ovaj dugonajavljivani projekat konačno biti realizovan jer bi im to uveliko olakšalo život s obzirom da su sve ove godine primorani da koriste autobuski prevoz.