|

Senad Pekić optužen za ubistva tri civila srpske nacionalnosti kod Brčkog

Senad Pekić optužen za ubistva tri civila srpske nacionalnosti kod Brčkog
16
F
FENA
13.11.2019. u 16:11
42
komentara
16

dijeljenja
Senad Pekić optužen za ubistva tri civila srpske nacionalnosti kod Brčkog Ilustracija: Shutterstock
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Pekića (58) iz Brčkog zbog osnovane sumnje da je 1992. godine u Bukviku kod Brčkog, zajedno s nepoznatom osobom, ubio tri civila srpske nacionalnosti.
Optuženi se tereti da je u septembru 1992. godine u toku vojne akcije, kao zapovjednik voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno s nepoznatom osobom iz vatrenog oružja lišio života tri osobe koje nisu neposredno učestvovale u neprijateljstvima, izvijestilo je u srijedu Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.

Optuženi je s nepoznatom osobom došao do civila srpske nacionalnosti koji su se nalazili u skloništu, odakle su izdvojili braću C. R. i G .R., a zatim i I. K., te ih iz vojnog vatrenog oružja iz neposredne blizine ubili, navodi se u optužnici.

Pred Osnovnim sudom Distrikta Senad Pekić je optužen da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba izvršio ubistvo civila, čime bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja, Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Pekića, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je počinio kazneno djelo za koje se tereti, navode iz Tužiteljstva Distrikta.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...