Sastanak u Sarajevu
1

Senad Mašović primio ambasadora SAD-a Erica Nelsona

Klix.ba
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima je 12. marta 2019. godine primio u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona.

Tokom informativnog brifinga, upriličenom povodom njegovog dolaska, upoznat je sa aktuelnim stanjem, težišnim aktivnostima i operacijama OS BiH u zemlji i inostranstvu, kao i ključnim aktivnostima u ovoj godini i planovima za naredni period.

Između ostalog, prezentirani su rezultati OS BiH u oblasti deminiranja, rješavanja viškova naoružanja i municije, obuke, te učešća pripadnika OS BiH operacijama podrške miru u svijetu. Istaknuta je važnost razvojnog budžeta koji će omogućiti modernizaciju te unapređenje kapaciteta i sposobnosti OS BiH.

Ambasador Nelson izrazio je snažnu podršku Vlade i Ambasade SAD-a Oružanim snagama BiH i daljnim aktivnostima na putu ka članstvu u EU i NATO.

Iznoseći svoje utiske, ambasador Nelson je još jednom podsjetio na značaj OS BiH kao jedne od najintegrativnijih cjelina u bh. društvu, te naglasio da su iste prepoznate kao jedna od najvažnijih institucija u BiH, izražavajući zadovoljstvo nastavkom uspješne saradnje u budućnosti.

Susretu su prisustvovali i vojni ataše SAD u BiH brigadir Michael Tarquinto, politički savjetnik u Ambasadi SAD u BiH Carrie Giardino, a ispred OS BiH zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, šef Kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako i glavni narednik OS BiH Mario Bagarić.