FOTO
/
Senad Hasanović je tvorac zlata koje je nemoguće oštetiti

S
Piše: J. Hadžiahmetović/Sarajevo-x.com
22.12.2011. u 07:33
0
79
Senad Hasanović je tvorac zlata koje je nemoguće oštetiti
0
Senad Hasanović, 30-godišnji Bosanac, napravio je presedan kada je riječ o pravljenju tvrdih materijala. Naime, ovaj inžinjer je u švicarskom institutu napravio zlato koje je nemoguće oštetiti ili ogrebati.
Senad Hasanović (prvi s desna) sa kolegama Senad Hasanović (prvi s desna) sa kolegama
Stotine novinara se prije nekoliko dana okupilo u švicarskoj kompaniji Hublot koja se bavi proizvodnjom luksuznih satova. Ništa ne bi bilo neobično da tog jutra nije predstavljen sat čije je kućište napravljeno od najtvrđeg zlata. Najveću zaslugu za ovo imao je Bosanac Senad Hasanović koji je rođen u selu Pervani između Zvornika i Bratunca.

"Nakon dvije godine rada uspio sam napraviti materijal koji ima 75 posto zlata, što znači da je 18-karatno zlato, i koji je skoro nemoguće oštetiti", kaže Senad u razgovoru za naš portal.

Senad je zajedno sa porodicom napustio Bosnu i Hercegovinu u aprilu 1992. godine kada je imao samo 11 godina.

"U Švicarsku smo stigli krajem '93. godine. U međuvremenu smo bili u Hrvatskoj i Njemačkoj", sjeća se Senad.

Nakon završene osnovne i srednje škole Senad je upisao Fakultet za materijale na švicarskom Tehničkom institutu u Lozani.

"Nakon magistarskog rada u Njemačkoj kod Airbusa, u novembru 2008. godine počeo sam raditi na ovom projektu na Istitutu za meterijale. Cilj projekta je bio da se, na bilo koji način, ojača zlato za nakit i satove", govori Senad.

Jean-Claude Biver, direktor Hublota Jean-Claude Biver, direktor Hublota

Tajna tvrdoće je, kaže, u mješavini keramike i zlata.

"Umjesto bakra, srebra i ostalih metala koji se inače nalaze u 18-karatnom zlatu, odlučio sam koristiti keramiku", pojašnjava Senad svoj nesvakidašnji podvig.

Zahvaljujući ovom projektu, upornosti i radu Senad je kao nagradu dobio povjerenje za vođenje Odjela za istraživanje i produkciju novih materijala. Naravno, pokrenuto je i patentiranje ovog materijala koji će javnosti biti predstavljen u martu.

"Tada ćemo na Sajmu Basel World predstaviti sat čije je kućište napravljeno od ovog materijala koji smo nazvali Magično zlato", kaže Senad.

Prema njegovim riječima, nove generacije Bosanaca i Hercegovaca u inozemstvu imaju mnoge mogućnosti.

"Nažalost, te prilike još uvijek nisu iskorištene. U firmi sam ja jedini Bosanac, a nije nas ni na fakultetu bilo baš puno. Sa područja bivše Jugoslavije su još dvije osobe. Oni su bili tu prije mene, jedan je mehaničar, a drugi radi na otpremi", priča Senad.

Jean-Claude Biver i Senad Hasanović pokazuju novinarima Magično zlato Jean-Claude Biver i Senad Hasanović pokazuju novinarima Magično zlato

U Bosnu i Hercegovinu Senad dolazi jednom godišnje. Kako nam je rekao, namjeravao je Novu godinu provesti ovdje, ali su ga obaveze spriječile.


Komentari (79)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: