Stranka "Naprijed"
139

Šemsudin Mehmedović zvanično predstavio dio tima: Spoj iskustva, mladosti i etničke zastupljenosti

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović je u Sarajevu zvanično predstavio svoju novu stranku "Naprijed", koju je nazvao političkim pokretom i za koju ističe da će joj državnost i Bosna i Hercegovina biti u fokusu.

Na početku konferencije za medije je intonirana himna Bosne i Hercegovine, a zatim se prisutnima obratio Šemsudin Mehmedović, koji je i predsjednik stranke.

On je istaknuo da je cilj Naprijed da budu "mnogo drugačiji od onih koji su sada na političkoj sceni".

"Želimo uvesti nove političke narative, nove ciljeve, bez da učestvujemo u iznošenju negativnosti prema bilo kome ili učestvovanju u napadima na bilo koga", poručio je Mehmedović kazavši kako želi da Naprijed bude potpuno drugačija od ostalih.

Zatim je voditeljica programa predstavila njegovu biografiju i postavila mu pitanje o ciljevima, planovima i motivima za osnivanje stranke.

Odgovarajući na pitanje istaknuo je da oni koji su opterećeni korupcijom, kriminalom i aferama ne mogu biti oni koji će očuvati BiH i društvo. On navodi da je sada došlo vrijeme za promjenu političke paradigme, odnosno prihvatanje države kao političkog principa oko kojeg nema rasprave. Poručuje da će njihova politika imati za cilj društveno ujedinjenje zasnovano na bosanskom identitetu.

"Uime Naprijed pozivam sve političke faktore u BiH da se izdignemo iznad vlastitih ega i ujedinimo se u jedan politički savez kojim ćemo moći odgovoriti izazovima", poručio je Mehmedović.

Govoreći o međunarodnoj zajednici, kazao je da Naprijed smatra da djelovanje visokog predstavnika ima važan uticaj na naše društvo, ali da domaći akteri moraju sami prihvatiti odgovornost i raditi na rješavanju problema.

Politički pokret, odnosno stranka Naprijed će imati razvojno tijelo u kojem će biti članovi sa akademskim kredibilitetom, ali i stručnjaci/profesori koji ne moraju nužno imati obaveze i formalno članstvu u stranci. Njihov posao će biti da proizvode pozitivne i razvojne politike te da osmišljavaju strateške dokumente.

Na kraju je predstavio dio tima ljudi koji će raditi sa njim i koji su članovi Naprijed, a riječ je uglavnom o ljekarima, ekonomista, inženjerima iz različitih oblasti. Kako Mehmedović ističe, u stranci imaju i iskusne političare, ali i mlade nade te spolnu i etničku zastupljenost.

Među Mehmedovićevim timom su se našli Vedad Silajdžić, biznismen iz Usore Mijo Ćosić, nekadašnji član SDA i inženjer saobraćaja Izet Hadžić, Sead Kozlić, bivši načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo, Muhamed Ibrahimović, bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH (2006. - 2010.), koji je bio i ministar odbrane i do 2018. predsjednik SDA Gračanica, diplomirana pravnica Lejla Hadžić, inženjer elektrotehnike Sead Kozlić, penzionisani diplomata Edhem Pašić, doktorica Gordana Čehović, SDA-ov političar iz Foče Izet Spahić, SDA-ova političarka iz Vareša Alma Kamenjaš, zatim mladi Edin Alikadić (1999. godište) iz Mostara, istaknuti ekonomista Husein Muratović, novinar Cvjetko Udovičić i drugi.