BiH
2

Šemsudin Mehmedović: Dao sam iskaz protiv Gorana Zubca

Anadolija
Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine i bivši potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović potvrdio je da je danas pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine dao iskaz.

Mehmedović je za Anadoliju kazao da je iskaz dao na okolnosti krivične prijave koju je nedavno podnio protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca, a zbog njegove sumnjive ratne prošlosti.

No, ništa detaljnije o tom predmetu nije želio govoriti, upućujući nas na svoga advokata Nermina Vilu.

U krivičnoj prijavi podnesenoj Federalnoj upravi policije (FUP) Mehmedović je naveo saznanja da je Zubac, navodno, ubio bošnjačkog civila na Ilidži 1992. godine pucajući mu u glavu iz pištolja kojeg mu je prethodno poklonio ''jedan oficir JNA''.

Podsjetimo, Mehmedović je iskaz trebao dati tužiteljici Vesni Ilić još 19. jula, no pripadnici SIPA-e su ga tada bez naloga Tužilaštva BiH uhapsili zbog sumnje da je počinio zločin nad Srbima u Tešnju tokom 1992. i 1993. godine. Nakon saslušanja, pušten je na slobodu.

U međuvremenu otkriveni su i drugi detalji koji upućuju na mračnu prošlost Gorana Zubca. Među ostalim, da je učestvovao u napadu na sarajevsko naselje Ahatovići, gdje je stradalo više desetina bošnjačkih civila, a nekoliko stotina je zarobljeno, te u akcijama u Kasindolskoj ulici u Sarajevu, te na Igmanu.