BiH
0

Šemsudin Maljević: Ovo je dokaz da se građanski bunt isplati

Piše: M.B.
Šemsudin Maljević (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Šemsudin Maljević (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH jednoglasno je danas usvojilo izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju, zbog kojeg su u Sarajevu, ali i drugim dijelovima BiH, održavani protesti skoro mjesec dana.

Šemsudin Maljević, jedan od aktivista koji su svakodnevno protestovali ispred Parlamenta BiH, kazao je kako je to ipak uspjeh i pokazatelj da se građanski bunt isplati.

"Naše nije bilo da ulazimo u sadržaj zakona, svakako nas se tiče, jer je neprikladno da budemo podijeljeni entitetskim linijama, ali činjenica da ćemo dobiti zakon je uspjeh. Ovo govori o tome da građanski bunt ima smisla, da vršenje pritiska na sistem i politiku ima efekta. Naučili smo puno o sebi i njima, njihovim dometima i ne smijemo to zaboraviti, već trebamo iskoristiti i u budućnosti. Izuzetno mi je drago zbog djece, njihove sigurnosti i dobrobiti", rekao je Maljević za Klix.ba

Dodao je kako ta informacija nije stigla u vremenu kada su je očekivali, ali da je bitno da se to pokrenulo u korist djece.

Podsjetimo, protesti u Sarajevu počeli su 5. juna nakon informacije da tromjesečna beba Belmina Ibrišević ne može otići na liječenje van zemlje, jer nije imala JMB. Protesti su naišli na podršku velikog broja ljudi iz svih gradova BiH, regije i svijeta. Zvanično su završeni 1. jula, a urodili su plodom jer je tada najprije donesena odluka o privremenom JMB-u, koja je još na snazi. Mala Belmina se nalazi u bolnici u Njemačkoj na oporavku od operacije.

Prijedlog Zakona će biti upućen na glasanje u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.