Odluka NNV
28

Semra Čavaljuga ponovo izabrana za dekanesu Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Klix.ba
Vršiteljica dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Semra Čavaljuga danas je izabrana za novu dekanesu Medicinskog fakulteta u Sarajevu.
Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u amfiteatru "Akademik Seid Huković" danas je održana 5. redovna sjednica Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

"Tajnim glasanjem, od 99 prisutnih članova vijeća, 83 člana su glasala za izbor prof. dr. Semre Čavaljuge za dekanesu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za mandatni period od 2019. do 2023. godine", saopćeno je iz Medicinskog fakulteta UNSA.

Još uvijek nije poznato da li je o izboru Čavaljuge informisan rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj koji je pred kraj 2018. godine smijenio Čavaljugu s pozicije dekanese. Škrijelj je tvrdio da je Čavaljuga ignorisala uputstva na osnovu rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS da vrati na posao profesora na Medicinskom fakultetu Ismeta Gavrankapetanovića.

Ubrzo nakon toga Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu imenovalo je Čavaljugu za vršiteljicu dužnosti dekanese, što je prema Škrijeljevom mišljenju bilo neprihvatljivo.

Ipak, uprkos tvrdnjama rektora UNSA kako Semra Čavaljuga nije vršiteljica dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu, predstavnici vlasti u KS održali su nekoliko sastanaka sa Čavaljugom u svojstvu v. d. dekanese.

Ministarstvo pravde KS zauzelo je stav da je Čavaljuga vršiteljica dužnosti dekanese sve dok je njeno ime upisano u sudski registar.

Kako smo ranije pisali, Univerzitet u Sarajevu, generalni sekretar UNSA Suvad Konaković i rektor Sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj kažnjeni su sa 11.000 KM zbog kršenja zakona prilikom poništavanja odluke o imenovanju Semre Čavaljuge za vršiteljicu dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta UNSA.