BiH
0

Semir Osmanagić: Piramide u BiH itekako postoje!

Sarajevo-x.com
Povodom oprečnih izjava arheologa Zilke Kujundžić-Vejzagić iz Zemaljskog muzeja BiH i prof. Envera Imamovića sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu objavljenih u dnevnim novinama bosanskohercegovački arheolog Semir Osmanagić iznosi nove dokaze o postojanju piramida i negira stavove bh. naučnika i profesora.

Saopštenje za javnost Semira Osmanagića prenosimo u cijelosti:

Medijska pažnja koja je pratila otkrivanje prve evropske piramide ispod brda Visočica kod Visokog izazvala je kritizerske reakcije arheologa gospođe Zilke Kujundžić-Vejzagić i historičara prof. Envera Imamovića, iz Sarajeva. U svojim su kritizerskim izjavama za javnost, koji nažalost vrve od podmetanja, netačnosti i nekorektnosti, a bez ikakve naučne argumentacije, posjete lokaciji ili uvida u rezultate istraživanja, porekli mogućnost da piramide u BiH postoje.

Gospođa Kujundžić-Vejzagić hipotezu o postojanju piramide naziva “spekulacijama bez ikakve naučne podloge i naučne odgovornosti”, te da nisam “našao nikakve konkretne dokaze”, a prof. Imamović otkriće piramide ocjenjuje “nešto potpuno irealnim”. Nažalost, oni nisu posjetili lokalitet tokom geološkog iskopavanja niti su tražili rezultate dosadašnjih istraživanja. To je nedopustivo u komunikaciji među naučnicima, a važni zaključci se ne donose iz kancelarijskih fotelja.

Svi naši dokazi su objavljeni javno:

  •      satelitskim snimcima, aerijalnim fotografijama i geodetskim mapama utvrđen je pravilan geometrijski oblik brda Visočice. Taj oblik je piramida, sa četiri strane jednake površine, pravilno orijentisane prema stranama svijeta što je tipično u gradnji piramida.
    
  •      Sondažnim bušenjima, na reprezentativnim uzorcima, utvrđeno je postojanje geoloških anomalija, koje upućuju da nije riječ o prirodnoj formaciji, već kolosalnom kamenom objektu ispod brda. Ovu hipotezu je potvrdio i ekspert ugledne međunarodne organizacije za zaštitu spomenika.
    
  •      Širim iskopima (“sondažnim busenjima”) su potvrđene slijedeće teze: 
    
         - A. Monumentalni plato piramide, dugačak 420 metara sa oko 15.000 kvadratnih metara površine, popločan je arhitektonskim kamenim pločama pješčara. One su odsječene ljudskom rukom, polirane i prenesene na plato. 
    
         - B. Piramida je građena od kamenih monolita breče obrađenih ljudskom rukom. Dizajn joj je stepenast: terasa širine dva metra, kosina od 30-ak metara, ponovno dvometarska terasa, itd. Dizajn jako sliči piramidama iz kompleksa Teotihuakan u Meksiku.
    
          - C. Utvrđeno je prisustvo pravilno odrezanih blokova pješćara sa većim procentom željeza što im daje crvenu boju. Na njima su ukrasni koncentrični krugovi što upozorava na njihovu ornamentalnu funkciju. Takođe, ove ploče izazivaju magnetnu interferenciju. 
    
           - D. Započeto je utvrđivanje mape podzemnog kompleksa tunela ispod Piramide Sunca i Visočke doline. Potvrđene su izjave mještana o vezi piramide i 3 km udaljenog mjesta Ravne. Konstatovano je prisustvo većeg broja račvanja/raskrsnica koje će se tokom daljeg istraživanja otkopati i ispitati. Ovakav podzemni kompleks, napravljen ljudskom rukom, karakterističan je i za egipatski (Giza) i meksički (Teotihuakan) kompleks piramida. 
    
            - E. Lociran je ulaz u središte piramide do kojeg vode kamene stepenice.
    
          - F. Potvrđeno je prisustvo kamenih ploča krečnog pješćara između monolita breče koje je ljudska ruka ugradila. Svakako, tu nije riječ o prirodnoj pojavi, jer se radi o pločama koje dijele milioni godina u geološkom pogledu.

Prof. Imamović sasvim pogrešno tvrdi da ja “rušim jednu srednjevjekovnu nekropolu” i da “nepovratno uništavam nacionalnu baštinu”. Riječ je o podmetanju bez dokaza. Istina je da se 500 metara, od zaštićenog grada Visoki nalazi gomila iskopane zemlje i kamenih blokova. Vlasnik parcele, lokalna porodica u Visokom, je između avgusta i oktobra 2005., u neznanju, bagerom prekopala oko 700 kvadratnih metara i uništila dio pristupnog platoa piramidi. Na tu pojavu devastacije sam javno upozorio gradonačelnika Visokog (na promociji knjige 25.10.2005.), premijera Zeničko-Dobojskog kantona (posjeta Visočici 31.10.2005.) i nadležnog federalnog ministra (kabinet 1.11.2005.). Budući da ta zona dosada nije ni bila zaštićena zakonom, uputio sam zahtjev da se to zemljište privremeno proglasi od državnog interesa.

Gospođa Kujundžic-Vejzagić i prof. Imamović me proglašavaju “neznalicom” i “amaterom”. S obzirom da ja imam više godina visokoškolskog obrazovanja nego njih dvoje zajedno, vjerujem da će se oni složiti da se isti atribut može primijeniti i na njih.

Gospođa Kujundžic-Vejzagić me naziva “laikom” a prof. Imamović autorom “totalno nerealnih tvrdnji” da se na ovoj lokaciji nalazi piramida. Dosada sam obišao stotine piramida od džungli Čiapasa, Jukatana i Kvintana Roa u Meksiku, preko Petena u Gvatemali, do Hondurasa, Perua, Salvadora, Belizea… O korelaciji (geometrijskoj, astronomskoj, matematičkoj) među svjetskim piramidalnim kompleksima, sam pisao u svojim knjigama. One su objavljene u SAD (izdavač je jedna od pet najuglednijih svjetskih kuća iz oblasti arheologije i historije Gorgias Press iz New Jersey-a), Estoniji, Turskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini… Budući da pomenuta gospođa i profesor nemaju iskustva u iskopavanju piramida, bilo je ambiciozno nazvati me potpunim laikom, a da se prethodno ne upoznaju sa mojim referencama.

Prof. Imamović smatra da sam “zanesenjak” koji ima “finansijske mogućnosti da putuje po svijetu”. Moja putovanja nisu turistička. Rezultati istraživanja su dati na sud javnosti u obliku knjiga i web sajta, za razliku od većine stručnjaka u BiH.

Gospođa Kujunžić-Vejzagic tvrdi da sam ja “mešetar” koji “zarađuje na naivnosti ljudi” i čiji je cilj “bolja prodaja knjiga”. Za svojih osam knjiga objavljenih u BiH nisam tražio, niti dobio ijednu marku autorskog honorara. To se lako može provjeriti kod tri izdavača (Šahinpašić, Svjetlost, Klepsidra). Naprotiv. Uvijek sam tražio da se, umjesto isplate honorara, spusti cijena knjige kako bi bila dostupnija čitaocu. Uostalom, sve moje knjige se mogu čitati besplatno na mom web sajtu: www.alternativnahistorija.com.

Gospođa Kujundžic-Vejzagić i prof. Imamović upozoravaju na prisustvo kraljevskog grada Visoki na vrhu brda Visočice. Niko ne osporava notornu činjenicu da se na vrhu Visočice nalazi potpuno zapušteno malo naselje od izvanrednog značaja za razvoj sredovjekovne bosanske države. U dosadašnjim istraživanjima mi smo se fokusirali na brdo izvan zaštićene zone grada Visoki. Bilo bi logično da kao krajnji cilj ekskavacija i rekonstrukcije bude predstavljanje svijetu svih kultura na Visočici: sredovjekovne, rimske, ilirske i same kolosalne piramide, koja je najznačajniji arheološki spomenik u Evropi.

Prof. Imamović upućuje neopravdane kritike na adrese tri nivoa institucija (općinski, kantonalni i federalni) koji su izdali dozvole i saglasnosti za izvođenje radova. S obzirom da radovi nisu vršeni na zaštićenoj lokaciji, njegove kritike nemaju osnova. Kritika nedostatka stručnosti državnih organa i istraživačkog tima, također je bez osnova. Projektni tim ima iskusnog geologa, diplomiranog arheologa, izvršene su laboratorijske, mineroloske i petrografske analize od strane iskusnog sedimentologa. Svi koraci su izvedeni u skladu sa zakonskom procedurom, a investitor je sklopio ugovorni odnos sa institucijom koja zakonski skrbi o gradu Visoki i koja ja odobrila program istraživanja. Ovim odgovoram i na njegov stav o “amateru koji vrši iskopavanja”.

Gospođa Vejzagić i prof. Imamović insistiraju da su arhitektonski blokovi pješćara od kojih je popločan plato piramide, zapravo “nekropolja stećaka”. Ovu tezu su ubjedljivo negirali eksperti različitih struka uvidom na licu mjesta: iskusni geolog (25 godina iskustva), predstavnik ugledne međunarodne organizacije za zaštitu spomenika (građevinac po struci), arheolog iz Zemaljskog muzeja zadužen za Srednji vijek i dipl. arheolog (Arheološki fakultet iz Zadra). Poznato je da je Kosta Čurić u prvoj polovini XX stoljeća, vidjevši jednu kamenu ploču pješćara, u neznanju je nazvao “položenim stećkom”. Bez ikakve kritičke provjere ta se informacija već decenijama prenosi u stručnoj literature i pogrešno se uče nove generacije.

Prof. Imamović tvrdi da su u periodu prije 5.000 i 10.000 godina “ljudi još živjeli u pećinama” i da nisu “bili u intelektualnom stadiju da naprave piramidu”. U poslednjih desetak godina se dešavaju revolucionarne promjene u istraživanju historije civilizacija i arheologije. Pronađeno je 15 podvodnih gradova između Japana i Tajvana, a ovaj drevni megapolis je bio povezan kamenim putevima dužine 500 km. Riječ je o pronađenim hramovima, piramidama, ceremonijalnim objektima. U tom području svijeta nije bilo tektonskih poremećaja u poslednjih 12.000 godina da spusti te gradove na 80 metara dubine. Ko ih je onda pravio prije 12.000 godina? Japanski pećinski ljudi? U Kineskoj provinciji Šensi se nalazi nekoliko stotina velikih piramida koje se pokušavaju skrivati od svjetske javnosti. Kineski arheolog koji je dešifrirao hijeroglife na diskovima, objavio je na naučnoj Konferenciji u Japanu 1967. da je riječ o piramidama koje datiraju 12.500 godina u prošlost. Ko je njih pravio? Kineski pećinski ljudi?

BiH struka mora ići ukorak sa svjetskim otkrićima i metodama. Znanje ne smiju zaustavljati povrijeđene sujete. Treba iskoristiti ovaj momenat u kome čitav svijet piše o piramidama u BiH. Napokon, umjesto informacija o ratu, nasilju i korupciji, Bosna i Hercegovina ima šansu da kreira pozitivne vijesti. Stoga ne gubimo vrijeme na osporavanja bez naučne argumentacije i fokusirajmo se da se zakonski i organizacijski pripremimo za nastavak istraživanja na proljeće.

Semir (Sam) Osmanagić