Ponovno se oglasio na Facebooku
8

Semir Efendić žene u ženskim organizacijama nazvao frustriranim

Klix.ba
Reakcija načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića na formiranje Kluba zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koju je izrazio na Facebooku, izazvala je oštre kritike i osude javnosti.

Podsjetimo, Efendić je prije nekoliko dana ispod fotografije sa viješću o formiranju neformalnog Kluba parlamentarki, koju je na svom Facebook profilu objavila Amila Karačić iz organizacije IRI, napisao: "Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva".

Iako su mnogi njegov komentar ocijenili uvredljivim i diskriminirajućim, novoizabrani načelnik tu nije stao. Pokušavajući da pojasni svoj ranije izneseni stav, žene koje djeluju kroz različite ženske organizacije u javnoj komunikaciji nazvao frustriranim. U novom komentaru na svom Facebook profilu Efendić je naširoko pokušao obrazložiti zašto je protiv udruživanja na spolnoj osnovi.

Komentar prenosimo u cijelosti:

"Aktivno učešće žena u politici i političko organiziranje na spolnoj (muškoj ili ženskoj) osnovi su dvije sasvim različite stvari.

Da ne bude zabune, na vijest da je formiran ženski klub (parlamentarki) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ja sam napisao komentar na facebooku: Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva“.

Politika je javni posao i poželjno je da u njoj aktivno učestvuje što više građana, kako muškaraca, tako i žena. Ne sporim ja kolegicama parlamentarkama pravo da se udružuju i djeluju na spolnoj osnovi kroz ženski klub, ali imam svoj stav o tome i pravo da ga javno iznesem, što sam i uradio. Mislim da nema potrebe za takvim izdvajanjem (autosegregacijom) u posebne klubove obzirom da su parlamentarke potpuno ravnopravne članice Parlamenta prema važećim zakonima ove države. Isto bih reagovao i da je formiran klub muških članova Parlamenta. Nemam povjerenje u to da će ovakav klub jednako brinuti o pravima svih građana što je zakonska obaveza svakog člana i članice Parlamenta, ali vjerujem da će parlamentarke kroz aktivnosti ovog kluba, razne radionice, seminare, edukacije i slično, izgubiti puno dragocjenog vremena, koje bi trebalo biti potrošeno na rješavanje nagomilanih problema koje svi zajedno imamo.

Salva optužbi, uvreda, povika i drugih komentara koji su uslijedili nakon moje izjave zapravo daju odgovor na to šta sam rekao u drugom dijelu svog komentara. A radi se o pojavi da većina žena koje djeluju kroz različite ženske organizacije u javnoj komunikaciji pokazuju izuzetno visoku dozu frustracije. Mislim da se uglavnom radi o različitim ličnim frustracijama koje se dodatno povećevaju djelovanjem kroz ženske organizacije, a onda se pokušavaju liječiti djelovanjem u javnom prostoru, gdje se cijelo društvo proglašava krivcem za nečijiu ličnu situaciju.

Uostalom, ja lično nemam nikakvih problema sa ženama s kojima godinama sarađujem, a sarađivat ću i u budućnosti na poslovima koji donose korist ovoj zemlji i svim njenim stanovnicima. O tome mogu više govoriti žene i djevojke koje me poznaju kroz politički angažman i koje su mi dale veliku podršku ne proteklim izborima. Ja svoje vrijeme neću trošiti da se borim samo za muška prava, nego ću, naravno, raditi jednako u korist svih građana bez obzira na spolnu ili neku drugu pripadnost.

I na kraju, u Novom Gradu smo naslijedili jako puno problema od dosadašnje vlasti, kao što su 20.000 nezaposlenih i epitet ‘reketaške općine’. Krenuli smo u njihovo rješavanje i to, sasvim je jasno, nekome smeta. Projekti obnove i razvoja ove, po našem mišljenju, najznačajnije općine u državi, su pokrenuti. Napadi i uvrede, samo su dodatni motiv da istrajemo u provedbi našeg plana".