BiH
318

Semir Efendić nakon odluke Suda u Hagu: Vozimo u potpuno pogrešnom smjeru

Piše: I. Č.
Semir Efendić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Semir Efendić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić osvrnuo se na svom Facebook profilu na odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu da ne prihvati zahtjev za reviziju presude, navodeći da ta odluka za njega nije razočaravajuća.

Efendićeve navode prenosimo u cijelosti:

"Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da ne prihvati zahtjev za reviziju presude koja je donesena 2007. godine po tužbi za genocid koju je BiH podnijela protiv Srbije i Crne Gore za mene nije razočaravajuća i mislim da se zbog nje ne treba sikirati. Bio sam veoma razočaran 2007. godine kada sam pored tv ekrana saslušao presudu koju je pročitala tadašnja predsjednica suda. Moje razočarenje u vezi sa ovim sudom tada je potrošeno, a i da je zahtjev za revizijom presude prihvaćen, ne vjerujem da bi odluka suda bila drugačija od prvodonesene iz 2007.

Međutim iako Srbija nije osuđena da je počinila genocid u BiH presuda iz 2007. je veoma značajna jer njome je ovaj sud, prvo, ustanovio da je genocid u BiH počinjen, tačnije da su ga počinile vojska i policija Republike Srpske u Srebrenici, i drugo, Srbija je postala prva zemlja u historiji Međunarodnog suda pravde u Hagu koja je proglašena krivom po konvenciji o genocidu, i to zato što genocid nije spriječila - a mogla je.

Sve dešavanja u vezi sa pokušajem pokretanja revizije u zadnji trenutak, dan prije isteka roka od deset godina, ipak su dobro oslikala političko stanje u kojem se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi. Vraćanje toj realnosti mnogo je važnije od žaljenja za odlukom koju je sud donio. Može se slobodno zaključiti da smo u najmanju ruku ispali veoma neozbiljni kao država, kakvi inače i jesmo.

Bilo bi krajnje vrijeme da se uozbiljimo jer postoji mnogo problema koji bi nas trebali sikirati i više od odluke suda jer na njih još možemo uticati. Nekontrolisano i suludo međunarodno zaduživanje (samo u Federaciji BiH skoro je dostignuta cifra od milijardu KM koje godišnje izdvajamo za vraćanje dugova), obrazovni sistem koji nema nikakve veze sa ekonomskim potrebama i tržištem rada (prirodna posljedica decenijske naopake politike u ovoj oblasti jeste da ljudi odlaze iz BiH tražeći posao negdje drugo), lutanje u 'izgradnji' autoputeva (iako je izgradnja Koridora 5C već više od deset godina glavni prioritet države kada je u pitanju putna infrastruktura, sada nam je odjednom Aleksandar Vučić odredio novi prioritet, autoput Beograd - Sarajevo), samo su neki od pravaca na kojima vozimo u potpuno pogrešnom smjeru", napisao je Efendić.