{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Semir Efendić na konferenciji načelnika i gradonačelnika u Turskoj

3.3.2015. u 16:26
9
41
Semir Efendić na konferenciji načelnika i gradonačelnika u Turskoj
9
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, na poziv Unije svjetskih turskih gradova (TDBB) protekle je sedmice boravio u Republici Turskoj, gdje je prisustvovao konferenciji za načelnike i gradonačelnike s područja Balkana, koja je održana u Istanbulu i Konyji.
Upriličena je posjeta javnim institucijama grada Istanbula i grada Konye, a cilj programa je bio razmjena iskustava iz lokalne samouprave i povećanja efikasnosti rada lokalnih javnih preduzeća, sa posebnim fokusom na rad komunalnih preduzeća i upravljenje otpadom, te prekvalifikacija i zapošljavanje u lokalnoj zajednici. Program je bio organiziran za 22 gradonačelnika i načelnike iz šest zemalja regije Balkana, od kojih je 11 iz BiH.

Prilikom posjete gradu Konya, načelnik Efendić imao je priliku prisustvovati prezentaciji inovativnih načina sakupljanja i korištenja otpada u svrhu dobijanja energije. Upriličen je i obilazak Centra za prekvalifikaciju i edukaciju mladih, koji se po završetku školovanja pripremaju za tržište rada, što je upravo ono što nedostaje BiH. Općina Novi Grad će u narednom periodu pokušati organizirati i implementirati slične projekte, kroz saradnju sa turskim asocijacijama, koje organiziraju dodatnu edukaciju, a koja je dio obrazovnog sistema Turske.

Tokom boravka u Turskoj, načelnik Efendić posjetio je i centralnu istanbulsku Općinu Beyoglu, gdje je u skladu sa planom dogovorenim prilikom posjete načelnika Ahmeta Misbaha Demircana, Općini Novi Grad u junu prošle godine, ova turska općina organizirala prezentaciju projekata Općine Novi Grad u koje bi bila moguća ulaganja potencijalnih investitora. Sastanak je organiziran u općini Beyoglu gdje su pozvani investitori iz oblasti ugostiteljstva i nekretnina koji imaju značajne kapacitete u toj Općini.Tom prilikom izražen je interes za tržište BiH, a obzirom da većina investitora do sada nije imala kontakta sa tržištem BiH, zatražili su dodatne informacije o projektima najmnogoljudnije općine u BiH.

Pored toga razgovarano je i o saradnji između dvije općine u drugim oblastima, a između ostalog o organizaciji rada komunalnih djelatnosti, prekvalifikaciji radnika i drugim djelatnostima koje se odnose na zapošljavanja i socijalna pitanja u kojima Općina Beyoglu ima dosta dobre prakse. U tom smislu, dogovoreno je da se Općina Novi Grad u narednom periodu bolje upozna sa tim praksama, kako bi neke od njih mogla primijeniti i u ovoj lokalnoj zajednici.

Također, dogovorena je saradnja i kada je u pitanju rad sa mladima, gdje je izražena mogućnost razmjene studenta iz dviju zemalja u narednom periodu, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: