Njegov izbor je Zalihić
182

Semir Drljević Lovac: Ko god da pobijedi od ova dva kandidata izgubit će građani Mostara

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Lider Prve mostarske partije Semir Drljević Lovac kaže da je jedini pravi izbor za gradonačelnika Mostara Arman Zalihić (SDP) zato što je neutralan dok bi pobjeda Zlatka Guzina (SDA) ili Marija Kordića (HDZ) bila dodatna podjela Mostara.

Naglašava da Kordića i Guzina kao ljekare i osobe izuzetno poštuje, ali smatra da bi i jedan i drugi na poziciji gradonačelnika igrali po pravilima svojih stranaka, te na taj način pravdali sve njihove nelegalne radnje tokom zadnjih godina, što za grad ni građane nije dobro.

Pored toga kako naglašava ono što je najgore u svemu jeste da je trenutno stanje u Mostaru gore nego kad nije bilo izbora i da je tokom izbornog procesa došlo do podizanja nacionalnih tenzija, jer se sva politika svela na to hoće li pobijediti Hrvat ili Bošnjak.

"Ko god da pojedi SDA ili HDZ u Mostaru će se paliti vatrometi i jedni će biti pobjednici, drugi gubitnici. Bilo ko da pobjedi od njih dvojice Mostaru će donijeti teško psihološko stanje, jer će jedni jahati na izdajama, drugi na pobjedi, a mi ćemo imati četiri godine vrlo ružno stanje", pojasnio je Lovac za Klix.ba.

Zbog toga je po njegovim riječima između ostalog najbolji izbor Arman Zalihić koji dolazi iz reda ostalih, a uz to je mlad, obrazovan i spreman donositi promjene koje trebaju Mostaru.

"Mi dajemo treći opciju ako je već Mostaru data druga šansa onda to zaista treba biti Zalihić koji je sve vrijeme bio kandidat Bh. bloka, a ne Irma Baralija koja se odjednom pojavila i to pod ucjenom. Ona je populista, a kod nas populizam i ucjene ne prolaze. Želimo nekoga ko će stvarno raditi za dobrobit svih građana i biti prihvatljiv svima", ustvrdio je Lovac.

Naglašava da je PMP lokalna partija koja ne podliježe nikakvim dogovorima i ucjenama nego se bori za Mostar u kojem se više neće strahovati od nacionalnih sukoba pri svakoj utakmici.

"Problem je što se oni iz Sarajeva dogovaraju o Mostaru i svojim spinovanjem vode rat svjetova u kojem je najvažnije hoće li pobijediti Hrvat ili Bošnjak, a niko ne govori o tome šta će biti kasnije. Ja ne vjerujem ni da će Guzin ni da će Kordić praviti reviziju onoga šta se događalo zadnjih godina jer to nije u interesu njihovih stranaka", ističe Lovac.

Bilo da pobjedi SDA ili HDZ tvrdi on, "isto će raditi ko i zadnjih dvadeset godina i ubiti entuzijazam isturenih kandidata za koje mislim da bi zaista htjeli raditi pošteno da mogu".

"Niti podršku mogu dati HDZ-u niti SDA, a dovedeni smo u tu fazu da glasali ili ne glasali opet smo se opredijelili za jednog. To je ta prevara. Stvar je u tome, ko god pobijedi SDA ili HDZ, izgubili su grad i građani Mostara. Zato probosanske stranke koje su za državu BiH i sve koji žele dobro Mostaru pozivam da podrže Zalihića, jer je on jedini kompromis. Ako ne bude dobar na toj poziciji mogu ga smijeniti SDA i HDZ, jer oni imaju dvotrećinsku većinu, ali tada bi trebali reći otvoreno da su u koalicija", zaključio je Lovac u razgovoru za Klix.ba.