BiH
0

Seminar za članove profesionalnih udruženja u oblasti pravosuđa

FENA
U okviru projekta „Jačanje uloge profesionalnih udruženja u oblasti pravosuđa u Bosni i Hercegovini - JUP-BiH“, koji finansira vlada Velike Britanije, na Jahorini je upriličen dvodnevni trening o temi „Informacijsko-komunikacijske tehnologije za pravne profesionalce“.

Cilj projekta jeste jačanje udruženja u oblasti pravosuđa kao organizacija civilnog društva, koje trebaju aktivno učestvovati u reformi pravosuđa i biti uključene u šire društvene tokove.

Projekt će doprinijeti jačanju udruženja i njihovom zajedničkom nastupu u vezi s određenim društvenim pitanjima.

Sudionici skupa razmatrat će brojne teme iz informacijsko-komunikacijske oblasti među kojima - Web kao alat: vidljivost, saradnja, aktivnosti i informaciona arhitektura, Izrada web prezentacije udruženja, My Document Management System, Alat za svakodnevni rad udruženja, Web kao alat za istraživanje: Strategije istraživanja i pretraživanja informacija za pravne profesionalce, Baze podataka...

Članovi radne grupe prezentirat će izgled web-stranice, sistem upravljanja dokumentima, bazu podataka članova i prijedloga za unapređenje ponuđenog modela, te integraciju ponuđenih elemenata u jedinstvenu platformu.

Radnu grupu čine predstavnici profesionalnih udruženja (advokatskih komora FBiH i RS, notarskih komora FBiH i RS, udruženja sudija BiH, FBiH i RS, udruženja tužilaca BiH, FBiH i RS, udruženja medijatora) te predstavnici ministarstava pravde BiH, FBiH i RS, centara za edukaciju FBiH i RS, Pravosudne komisije Brčko Distrikta, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te nevladinih organizacija - Centra za ljudska prava, Vaša prava i Lex international.

Projekt provodi Asocijacija za demokratsku inicijativu Sarajevo - predstavništvo međunarodne nevladine organizacije koja je od 2000. godine aktivna u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove asocijacije.