BiH
0

Seminar “Razvijanje svijesti o Bolonjskom procesu u BiH-Student u fokusu”

Sarajevo-x.com
U Sarajevu će se 26. aprila 2006. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina Bana 7/II) održati seminar pod nazivom “Razvijanje svijesti o Bolonjskom procesu u BiH – Student u fokusu”.

Seminar je nastavak aktivnosti u okviru istoimenog TEMPUS projekta kojeg od 01.09.2004. godine provode WUS Austria i SUS BiH u saradnji sa Georg-August Univerzitetom iz Gottingena (Njemačka) i Ministarstvom civilnih poslova BiH.

Ovaj projekt ima za cilj da podrži promociju Bolonjskog procesa i ojača kapacitete kako akademske zajednice BiH koja radi na ugradnji principa Bolonjskog procesa u svoje sisteme visokog obrazovanja tako i ostalih ključnih aktera koji aktivno učestvuju i prate sva dešavanja u oblasti visokog obrazovanja. Vise informacija o projektu možete naći na web stranici www.sus.ba/bologna/seminar .

Na osnovu rezultata seminara namijenjenog široj akademskoj zajednici, studentima i ministarstvima obrazovanja koji je održan u junu 2005. godine te informacija o rezultatima provedbe Bolonjskog Procesa od početka akademske 2005/2006 godine, SUS BiH i WUS Austria odlučili su da organiziraju informativni jednodnevni seminar namijenjen studentima univerziteta u BiH.

Seminar, kojeg će voditi predavači iz BiH među kojima su i predstavnici studentskih unija pri univerzitetima u BiH, će biti organiziran po principu okruglog stola. Svaki predavač će dati kratku prezentaciju i otvoriti temu za diskusiju sa prisutnim učesnicima. To će biti prilika da se rasprave različita pitanja i nepoznanice vezane za sam Bolonjski proces i ulogu studenata u procesu reforme obrazovanja.

Seminar će se dotaći izazova sa kojim se susreću studenti uključeni u nastavni proces organiziran u skladu sa principima Bolonjskog procesa. Glavne teme seminara su uloga studenata u razvoju nastavnih planova i programa, značaj studentskih organizacija, učešće studenata u ostvarivanju kvalitete nastavnog procesa, studentska mobilnost i značaj međunarodne suradnje.

Ovaj seminar je prvenstveno namijenjen studentima koji već pohađaju nastavu organiziranu u skladu sa novim nastavnim planovima i programima i koji žele da razjasne mnoge nepoznanice vezano za organizaciju nastave u skladu sa principima Bolonjskog Procesa. Učešće na seminaru je besplatno.

Ovaj seminar treba da omogući studentima da bolje razumiju svoju ulogu, svoja prava i obaveze u okviru nastavnog procesa te da steknu jasniju sliku o značaju Bolonjskog Procesa i prednostima uključenja BiH u Evropsko područje visokog obrazovanja

ROK ZA REGISTRACIJU ZA UČEŠĆE NA SEMINARU JE 24.04.2006. GODINE.

Formular za registraciju možete dostaviti na niže navedene adrese:

Svjetski univerzitetski servis Bosne i Hercegovine – SUS BiH Zmaja od Bosne bb 71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina Tel. + 387 33 200 070

Fax: + 387 33 650 871 E-mail: [email protected] URL: www.sus.ba;

Vezani članci