BiH
0

Seminar o zaštiti ozonskog omotača

FENA
U Sarajevu je završen dvodnevni seminar o upravljanju halonima, koji je održan u organizaciji Ozonske jedinice BiH, a pod pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO).

Skup je održan u okviru projekta "Upravljanje halonima u BiH", koji finansira Multilateralni fond za provođenje međunarodnog sporazuma - Montrealskog protokola o zaštiti ozonskog omotača planete Zemlje.

Kako je saopćeno iz Ozonske jedinice Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ovaj projekt dio je bh. nacionalnog programa za provođenje Montrealskog protokola za čiju je realizaciju BiH dobila više od tri miliona dolara međunarodne pomoći.

Više od 95 posto ove pomoći već je utrošeno na industrijske investicione projekte, odnosno uvođenje novih proekoloških tehnologija u našu industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju.

Seminar je okupio širi krug stručnih radnika državnih i entitetskih institucija nadležnih za zaštitu okoline i međunarodnu saradnju, oružanih snaga BiH, instituta zaštite od požara i zaštite na radu i privrednih organizacija koji koriste halone kao sredstvo za gašenje požara, te organizacija za servisiranje i kontrolu uređaja za gašenje požara.

Oni su informirani o savremenim tehnologijama, opremom i sredstvima za gašenje požara u najosjetljivijim elektronskim instalacijama, elektronskim upravljačkim i dokumentacionim centrima, avijaciji i vojnim objektima.

Tema seminara bila je i uvođenje alternativnih, odnosno zamjenskih tehnologija i sredstava za gašenje požara, umjesto po ozonski omotač opasnih halona.

Bilo je riječi i o bh. zakonskim propisima za provođenje međunarodnih sporazuma o zaštiti okoline, prije svega Bečke konvencije i Montrealskog protokola o zaštiti ozonskog omotača, koji se u BiH najuspješnije provodi od svih međunarodnih sporazuma za zaštitu okoline i prirodnih resursa.