BiH
0

Seminar o unapređenju standarda u traženju nestalih osoba

FENA
Budući članovi Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO), uposleni u entitetskim tijelima koja su se prije bavila traganjem za osobama nestalim iz rata, učestvovali su jučer u radu seminara posvećenog pisanju izvještaja i prikupljanju podataka s terena u skladu sa zahtjevima Centralne evidencije nestalih u BiH.

Cilj seminara, kroz teorijski i praktični dio, bio je standardizacija i unapređenje procedura prikupljanja podataka na terenu, relevatnih za lociranje i iskopavanje grobnica te ekshumaciju posmrtnih ostataka.

Pored toga, Međunarodni Komitet crvenog križa (ICRC) je predstavio bazu ante mortem podataka (AMD), koja će također biti dio CEN-a.

CEN je uspostavljen Zakonom o nestalim osobama BiH i bit će centralna baza podataka za sve nestale osobe iz BiH, gdje će se prikupljati informacije u vezi s procesom traganja za osobama nestalim iz sukoba. Sadržavat će jedinstvenu listu nestalih osoba, što se omogućiti porodicama nestalih da ostvare svoja prava na socijalnu i finansijsku pomoć. Konačno će osigurati i pouzdan i tačan spisak nestalih osoba u BiH. Ova baza podataka obuhvatit će evidenciju Federalne komisije za nestale osobe, Kancelarije za traženje nestalih osoba Republike Srpske i druge odgovarajuće materijale i dokumente ICMP-a i ICRC-a te drugih relevantnih međunarodnih i domaćih organizacija, kao što su udruženja porodica nestalih, saopćeno je iz ICMP-a.

Centralna evidencija bit će podvrgnuta strogom procesu verifikacije koji će osigurati njenu tačnost. Stvaranjem jedinstvene evidencije osigurat će se tačne informacije o brojevima nestalih i garantirati da sve porodice nestalih osoba imaju jednako pravo na istinu o sudbini svojih članova, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

INO je institucija na državnom nivou s mandatom da traga za nestalim osobama iz sukoba bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjeroispovijest.