{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seminar o unapređenju standarda u traženju nestalih osoba

F
13.9.2007. u 15:58
0
0
Seminar o unapređenju standarda u traženju nestalih osoba
0
Seminar o unapređenju standarda u traženju nestalih osoba
Budući članovi Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO), uposleni u entitetskim tijelima koja su se prije bavila traganjem za osobama nestalim iz rata, učestvovali su jučer u radu seminara posvećenog pisanju izvještaja i prikupljanju podataka s terena u skladu sa zahtjevima Centralne evidencije nestalih u BiH.
Cilj seminara, kroz teorijski i praktični dio, bio je standardizacija i unapređenje procedura prikupljanja podataka na terenu, relevatnih za lociranje i iskopavanje grobnica te ekshumaciju posmrtnih ostataka.

Pored toga, Međunarodni Komitet crvenog križa (ICRC) je predstavio bazu ante mortem podataka (AMD), koja će također biti dio CEN-a.

CEN je uspostavljen Zakonom o nestalim osobama BiH i bit će centralna baza podataka za sve nestale osobe iz BiH, gdje će se prikupljati informacije u vezi s procesom traganja za osobama nestalim iz sukoba. Sadržavat će jedinstvenu listu nestalih osoba, što se omogućiti porodicama nestalih da ostvare svoja prava na socijalnu i finansijsku pomoć. Konačno će osigurati i pouzdan i tačan spisak nestalih osoba u BiH. Ova baza podataka obuhvatit će evidenciju Federalne komisije za nestale osobe, Kancelarije za traženje nestalih osoba Republike Srpske i druge odgovarajuće materijale i dokumente ICMP-a i ICRC-a te drugih relevantnih međunarodnih i domaćih organizacija, kao što su udruženja porodica nestalih, saopćeno je iz ICMP-a.

Centralna evidencija bit će podvrgnuta strogom procesu verifikacije koji će osigurati njenu tačnost. Stvaranjem jedinstvene evidencije osigurat će se tačne informacije o brojevima nestalih i garantirati da sve porodice nestalih osoba imaju jednako pravo na istinu o sudbini svojih članova, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

INO je institucija na državnom nivou s mandatom da traga za nestalim osobama iz sukoba bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjeroispovijest.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: