{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seminar o prekograničnoj saradnji BiH s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom

F
23.11.2007. u 12:37
0
0
Seminar o prekograničnoj saradnji BiH s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom
0
Seminar o prekograničnoj saradnji BiH s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom
U Privrednoj komori Federacije BiH (FBiH) danas je, u organizaciji Regionalnog projekta za prekograničnu saradnju (CBiB), održan seminar na kojem su prezentirani sadržaji Programskih dokumenata prekogranične saradnje BiH s Republikom Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom od 2007. do 2013. godine te tipovi projekata.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ti programi, kako je istaknuto, pripremljeni su kao dio realizacije novog finansijskog Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA - Instrument for Pre-accession Assistance) Evropske unije (EU), za komponentu II - Regionalna i prekogranična saradnja.

Vođa tima CBIB-a Nataša Gospodjinački kazala je da svi projekti imaju za cilj podsticanje održivog razvoja prekograničnih područja te da pruže podršku uspostavljanju zajedničkih aktivnosti institucija, privrednih komora, ustanova, nevladinih organizacija, udruženja i drugih subjekata dviju država.

- Oni predviđaju sve oblasti saradnje, od zaštite okoliša i turizma do ekonomskog razvoja, a EU je godišnje za tu saradnju izdvojila 2,7 miliona eura, dok će se iznosi po projektu kretati od 20 do 300 hiljada KM, kazala je Gospodjinački.

Prvi projekti BiH s tri spomenute zemlje mogu se očekivati tek u 2008., a njih će uime BiH koordinirati Direkcija za evropske integracije (DEI) koja je bila i organizator današnjeg seminara sa CBiB-om.

Ona je dodala da je tokom 2007. u procesu koji je koordinirao CBiB, kao projekt koji pokriva teritoriju čitavog regiona, pripremljeno i podneseno Evropskoj komisiji osam programa prekogranične saradnje između zemalja zapadnog Balkana.

Sličan seminar jučer je održan i u Mostaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: