{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seminar o izvještavanju medija o politici i radu policije u BiH

F
19.4.2012. u 19:16
0
0
Seminar o izvještavanju medija o politici i radu policije u BiH
0
Seminar o izvještavanju medija o politici i radu policije u BiH
Dvodnevna radionica i okrugli sto za novinare iz BiH o temi "Medijsko izvještavanje o politici i radu policije u BiH" počeli su danas u Konjicu u organizaciju Vijeća za štampu u BiH i u saradnji sa EUPM-om u BiH.
Sudionici skupa su u sklopu prve dvije sesije razmatrali brojna pitanja koja karakteriziraju odnos politike i policije, uključujući načela i koncept rada policije u demokratskom društvu, građanski nadzor policijskih službi, te odnos medija i policije.

Obraćajući se u uvodnom dijelu skupa zamjenik Šefa EUPM-a pukovnik Domenico Paterna kazao je kako je koncept sigurnosti uvijek povezan s politikom, iako se može posmatrati i u širem kontekstu. Naglasio je značaj operativne neovisnosti odnosno autonomije policije, ocijenivši kako to nije samo puka sintagma, nego da predstavlja sadržaj koji mora biti zakonski definiran.

U nastavku su elaborirani različiti aspekti strukture policijskog sektora u BiH te implikacije zatvaranja EUPM misije u BiH, što bi prema najavama trebalo uslijediti polovinom ove godine.

Ocjenjeno je da je za BiH, u kojoj djeluje 16 policijskih agencija, prioritetno uspostaviti punu koordinaciju njihovog djelovanja u skladu s utvrđenim standardima i uz uvjet potpune profesionalizacije i depolitizacije tog sektora.

Novinarima su predstavljene OSCE-ove Smjernice za policiju u ophođenju s medijima i obrnuto - Smjernice za medije u ophođenju s policijom, a što je u obostranom interesu i interesu profesionalnog i objektivnog izvještavanja javnosti o o sigurnosno zanimljivim temama.

Na dnevno redu sutrašnje treće sesije biti će pitanja u vezi s EUPM-om i evaluacijom desetogodišnjeg prisustva ove misije u BiH te strukture policijskog sektora u BiH kroz prizmu odnosa policije i politike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: