BiH
0

Seminar o izazovima globalizacije za BiH

FENA
Šta globalizacija znači za BiH i kako će njena mala privreda biti konkurentna kada se bude priključila EU, te šta može da nauči od EU prije toga, neka su od pitanja kojima će se tokom ove sedmice baviti učesnici seminara u organizaciji Centra za informacije o evropskim politikama (European Policy Information Centre – EPIC) uz podršku Ambasade Velike Britanije.

Seminar počinje danas poslijepodne kada je predviđeno održavanje okruglog stola o temi «Koje izazove globalizacija nosi Bosni i Hercegovini?«.

Sljedećih dana do 7. decembra obrađivaće se teme zapošljavanja, ekologije, inovatorstva, obrazovanja, te poslovne saradnje i konkurentnosti.

Predavači i voditelji radionica će biti ugledni stučnjaci sa britanskih univerziteta Sussex, Leeds, Salford, kao i domaći eksperti. Lisabonski program EU predstavlja odgovor EU na globalizaciju.

Šefovi vlada su 2000. godine preuzeli obavezu uime zemalja članica koje su predstavljali da učine EU najkonkurentnijom, u najvećoj mjeri socijalno inkluzivnom i najodrživijom privredom na globalnom nivou.

EU je pozvala zemlje članice da demonstriraju kako njihovi suvereni politički procesi i resursi mogu da doprinesu ciljevima iz Lisabonskog programa.

Ne seminaru koji se održava na Ilidži učesnici će imati priliku da istraže mogućnosti procesa Lisabonskog programa u BiH i pokažu da je budućnost BiH blisko povezana sa EU.