Za direktore srednjih škola
0

Seminar kako prepoznati maloljetne delikvente

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"Prevencija maloljetničke delinkvencije" tema je dvodnevnog seminara za direktore srednjih škola s područja Kantona Sarajevo koji je danas počeo.

Seminar je organizirao Prosvjetno-pedagoški zavod KS-a u koordinaciji s Odjelom za saradnju Ambasade Italije u BiH.

Predavači su profesori, psiholozi, sociolozi s Univerziteta, koji će govoriti o faktorima koji utječu na agresivno ponašanje i konflikte u društvu. Bit će govora i o akcionom planu prevencije maloljetničke delikvencije u KS-u, kazala je direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS-a Dina Borovina, naglasivši da je prošle sedmice realiziran i seminar za direktore osnovnih škola.

Cilj ovog seminara jeste da ukaže menadžmentu škola kako prepoznati dijete koje ide u delinkventno ponašanje i kako postupati s djetetom koje je već u sukobu sa zakonom.

Prosvjetno-pedagoški zavod je sa svojim saradnicima prošle godine uradio prediktore ponašanja učenika, kako bi pedagozi, odnosno stručna služba u školama mogli prepoznati onu djecu koja idu ka delinkvenciji ili koji su već u sukobu sa zakonom, te kako bi organizirali s vladinim i nevladinim sektorom različite vrste predavanja i radionice za roditelje, kazala je Borovina.

Kada je u pitanju prevencija maloljetničke delinkvencije, možemo konstatirati da postoji znatno poboljšanje jer je svaka škola u KS-u dodatno izradila akcioni plan prevencije maloljetničke delinkvencije, koju Prosvjetno-pedagoški zavod prati. Stručni savjetnici Pedagaškog zavoda KS-a svakog mjeseca prate rad Akcionog plana u predškolskim, osnovnim i srednjim školama, a svaka tri mjeseca šaljemo izvještaj Vladi KS-a, istakla je Borovina.

Naglasila je da su odgojno-obrazovne institucije značajne, ali nisu jedine odgovorne za delinkvenciju i za suzbijanje prijestupništva.

Odgojno-obrazovne institucije su značajne, ali da bi se moglo preventivno djelovati bitno je da se uključe i porodica, Ministarstvo pravde, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za socijalni rad, socijalnu politiku te MUPKS, kazala je Borovina.