{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seminar kako prepoznati maloljetne delikvente

F
12.11.2009. u 12:58
0
8
Seminar kako prepoznati maloljetne delikvente
0
Seminar kako prepoznati maloljetne delikvente
Foto: Ilustracija
"Prevencija maloljetničke delinkvencije" tema je dvodnevnog seminara za direktore srednjih škola s područja Kantona Sarajevo koji je danas počeo.
Seminar je organizirao Prosvjetno-pedagoški zavod KS-a u koordinaciji s Odjelom za saradnju Ambasade Italije u BiH.

Predavači su profesori, psiholozi, sociolozi s Univerziteta, koji će govoriti o faktorima koji utječu na agresivno ponašanje i konflikte u društvu. Bit će govora i o akcionom planu prevencije maloljetničke delikvencije u KS-u, kazala je direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS-a Dina Borovina, naglasivši da je prošle sedmice realiziran i seminar za direktore osnovnih škola.

Cilj ovog seminara jeste da ukaže menadžmentu škola kako prepoznati dijete koje ide u delinkventno ponašanje i kako postupati s djetetom koje je već u sukobu sa zakonom.

Prosvjetno-pedagoški zavod je sa svojim saradnicima prošle godine uradio prediktore ponašanja učenika, kako bi pedagozi, odnosno stručna služba u školama mogli prepoznati onu djecu koja idu ka delinkvenciji ili koji su već u sukobu sa zakonom, te kako bi organizirali s vladinim i nevladinim sektorom različite vrste predavanja i radionice za roditelje, kazala je Borovina.

Kada je u pitanju prevencija maloljetničke delinkvencije, možemo konstatirati da postoji znatno poboljšanje jer je svaka škola u KS-u dodatno izradila akcioni plan prevencije maloljetničke delinkvencije, koju Prosvjetno-pedagoški zavod prati. Stručni savjetnici Pedagaškog zavoda KS-a svakog mjeseca prate rad Akcionog plana u predškolskim, osnovnim i srednjim školama, a svaka tri mjeseca šaljemo izvještaj Vladi KS-a, istakla je Borovina.

Naglasila je da su odgojno-obrazovne institucije značajne, ali nisu jedine odgovorne za delinkvenciju i za suzbijanje prijestupništva.

Odgojno-obrazovne institucije su značajne, ali da bi se moglo preventivno djelovati bitno je da se uključe i porodica, Ministarstvo pravde, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za socijalni rad, socijalnu politiku te MUPKS, kazala je Borovina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: