{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seminar: "Kako izvoziti poljoprivredne/prehrambene proizvode u EU"

F
31.1.2008. u 16:53
0
0
Seminar: "Kako izvoziti poljoprivredne/prehrambene proizvode u EU"
0
Seminar: "Kako izvoziti poljoprivredne/prehrambene proizvode u EU"
Euro info korespondentni centar BiH (EICC BiH) Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u saradnji s EU Infocentrom (EUIC) u Brčkom i Privrednom komorom Brčko Distrikta BiH 30. januara organizovao je seminar o temi "Kako izvoziti poljoprivredne/prehrambene proizvode na tržište EU".
Cilj seminara je bio upoznati učesnike o uvjetima za plasiranje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na jedinstveno tržište EU.

Aktivnosti Euro info korespondentnog centra BiH je predstavio direktor Centra mr. Senad Hromić i ukazao učesnicima na koji način EICC BiH pruža pomoć kada je riječ o pristupu EU tržištu dok je prof. dr. Stevan Stević, direktor EU Infocentra Brčko, upoznao učesnike o radu ovog centra.

Korisne informacije o procesu harmonizacije bh. zakonodavstva iz oblasti poljoprivrede s važećom legislativom Evropske unije učesnicima je prezentirao Duško Glodić iz Direkcije za evropske integracije.

Centralnu temu seminara prisutnima je predstavio međunarodni stručnjak za internacionalizaciju malih i srednjih preduzeća Simon Gill. On je govorio o mogućnostima koje će se pružiti domaćim poljoprivrednicima nakon što instrument pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj (IPARD) postane dostupan Bosni i Hercegovini i iznio iskustva drugih zemalja u ovoj oblasti.

Zijada Mešanović, pomoćnica direktora fabrike za proizvodnju ulja "Bimal" Brčko, predstavila je rezultate koje je ova firma postigla i poteškoće pri izvozu na koje svakodnevno nailaze.

Seminar je pružio i priliku našim privrednicima i poljoprivrednicima da ukažu na konkretne probleme i prepreke kod izvoza svojih proizvoda. Osim toga, oni su još jednom ukazali i na potrebu da se organi vlasti mnogo više posvete kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta da bi domaći proizvođači bili što konkurentniji na regionalnom i međunarodnom tržištu.

Seminar je održan u prostorijama Privredne komore Brčko Distrikta BiH, a prisustvovalo mu je više od 40 bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i proizvođača prehrambenih proizvoda, predstavnika poljoprivrednih udruženja i zadruga, predstavnika privrednih komora te predstavnika institucija vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: