{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seminar: "Kako izvoziti poljoprivredne/prehrambene proizvode u EU"

F
31.1.2008. u 16:53
0
0
Seminar: "Kako izvoziti poljoprivredne/prehrambene proizvode u EU"
0
Seminar: "Kako izvoziti poljoprivredne/prehrambene proizvode u EU"
Euro info korespondentni centar BiH (EICC BiH) Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u saradnji s EU Infocentrom (EUIC) u Brčkom i Privrednom komorom Brčko Distrikta BiH 30. januara organizovao je seminar o temi "Kako izvoziti poljoprivredne/prehrambene proizvode na tržište EU".
Cilj seminara je bio upoznati učesnike o uvjetima za plasiranje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na jedinstveno tržište EU.

Aktivnosti Euro info korespondentnog centra BiH je predstavio direktor Centra mr. Senad Hromić i ukazao učesnicima na koji način EICC BiH pruža pomoć kada je riječ o pristupu EU tržištu dok je prof. dr. Stevan Stević, direktor EU Infocentra Brčko, upoznao učesnike o radu ovog centra.

Korisne informacije o procesu harmonizacije bh. zakonodavstva iz oblasti poljoprivrede s važećom legislativom Evropske unije učesnicima je prezentirao Duško Glodić iz Direkcije za evropske integracije.

Centralnu temu seminara prisutnima je predstavio međunarodni stručnjak za internacionalizaciju malih i srednjih preduzeća Simon Gill. On je govorio o mogućnostima koje će se pružiti domaćim poljoprivrednicima nakon što instrument pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj (IPARD) postane dostupan Bosni i Hercegovini i iznio iskustva drugih zemalja u ovoj oblasti.

Zijada Mešanović, pomoćnica direktora fabrike za proizvodnju ulja "Bimal" Brčko, predstavila je rezultate koje je ova firma postigla i poteškoće pri izvozu na koje svakodnevno nailaze.

Seminar je pružio i priliku našim privrednicima i poljoprivrednicima da ukažu na konkretne probleme i prepreke kod izvoza svojih proizvoda. Osim toga, oni su još jednom ukazali i na potrebu da se organi vlasti mnogo više posvete kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta da bi domaći proizvođači bili što konkurentniji na regionalnom i međunarodnom tržištu.

Seminar je održan u prostorijama Privredne komore Brčko Distrikta BiH, a prisustvovalo mu je više od 40 bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i proizvođača prehrambenih proizvoda, predstavnika poljoprivrednih udruženja i zadruga, predstavnika privrednih komora te predstavnika institucija vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: