{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Semiha Borovac: Sramno, nenadležno i protuzakonito postupanje MUP-a HNK

Klix.ba
18.5.2018. u 14:54
5
54
Semiha Borovac: Sramno, nenadležno i protuzakonito postupanje MUP-a HNK
5
Semiha Borovac: Sramno, nenadležno i protuzakonito postupanje MUP-a HNK
Semiha Borovac (Foto: H. M./Klix.ba)
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac, kazala je da je sramno, nenadležno i protuzakonito postupanje MUP-a HNK koji je pokušao onemogućiti današnji prijevoz migranata iz Sarajeva ka izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara. Dodala je da je takav postupak za svaku osudu i da zahtjeva reakciju Tužilaštva BiH.
Naglasila je kako je trenutno najvažnije da je ispoštovana odluka Vijeća ministara BiH o realizaciji Nacrta akcionog plana hitnih mjera za rješavanje aktuelne migracione krize kao i volja migranata da budu smješteni u izbjegličkom centru u Salakovcu u uslovima dostojnim čovjeka.
 
“Nedoputivo je i ne bi smjelo proći bez sankcije današnje maltretiranje i nehumano postupanje prema stotinama migranata pod međunarodnom zaštitom, a kojem su bili izloženi uprkos činjenici da su nadležni državni organi poduzeli sve neophodne mjere kako bi im se omogućili humani uslovi boravka u našoj zemlji”, kazala je Borovac.
 
U skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH donesenim u kontekstu aktuelne migrantske krize kao nosilac dijela aktivnosti delegirano je i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ministarstvo je osiguralo dodatni kapacitet od gotovo 300 mjesta za smještaj osoba koje su izrazile namjeru ili podnijele zahtjev za azil u okvirima postojećih kapaciteta izbjegličkog centra u Salakovcu.
 
Uz to u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti te međunarodnim i partnerima u nevladinom sektoru u protekla dva dana održan je niz sastanaka te do u detalje utvrđen način smještaja, osiguranja, način ishrane, pružanja primarne zdravstvene zaštite, usluga prevođenja i psiho-socijalne pomoći osobama koje će biti smještene u centrima u Salakovcu.
 
U navedenim sastancima, odnosno realizaciji navedenih aktivnosti, osim ova dva državna ministarstva i Službe za poslove sa strancima, aktivan angažman su uzeli UNHCR, UNICEF, IOM, Društvo crvenog krsta križa BiH, Crveni križ Federacije BiH, Federalna uprava civilne zaštite, CRS, Fondacija bosanskohercegovačka inicijativa žena, Udruženje Vaša prava BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: