BiH
0

Semiha Borovac iz SDA izabrana za gradonačelnicu Sarajeva

NINA
Na današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva za gradonačelnicu grada izabrana je Semiha Borovac iz Stranke demokratske akcije.

S obzirom da je prethodno za predsjedavajuću Gradskog vijeća Sarajeva izabrana Aida Habul, ovim izborom prekršeni su nametnuti amandmani visokog predstavnika na Ustav BiH, prema kojima gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća ne mogu biti iz reda istog naroda.

''Izborom dvije Bošnjakinje na mjesta predsjedavajuće Vijeća i gradonačelnice narušena je legalnost države BiH'', kazao je vijećnik iz SDU-a Ivo Komšić te dodao da su oni koji su rušili legalnost BiH od 1992. do 1995. sada pred Međunarodnim sudom u Haagu ili pred domaćim sudovima te da će tako završiti i drugi koji ruše legalnost naše zemlje.

Novoizabrana gradonačelnica Sarajeva ne smatra da je njezinim izborom na mjesto gradonačelnice prekršen Ustav BiH. ''Poruka ovakvog izbora je da je Sarajevo multietnički grad i odbijamo sve insinuacije koje se stavljaju građanima Sarajeva i vlasti u Sarajevu da se ovim izborom raspiruje nacionalna mržnja i netrpeljivost. Držat ću se propisa Statuta ovog grada sve dok se to ne promijeni'', kazala je Borovac.

Iako je bilo planirano, na sjednici nije izabran zamjenik predsjedavajuće Gradskog vijeća. Za zamjenike gradonačelnice izabrani su Predrag Mitrović iz reda srpskog naroda, koji je vijećnik Stranke za BiH, te Josip Jurišić, vijećnik SDA, iz reda hrvatskog naroda.