Susreti
0

Semiha Borovac i organizatori i učesnici "Sarajevo Summer School“-a

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas novinare Radija Berlin koji su organizatori projekta "Sarajevo Summer School“, koji se odvija od 29. juna do 5. jula u Sarajevu i 20 mladih starosne dobi od 16 do 20 godina iz svih krajeva Bosne i Hercegovine koji su polaznici ove škole.

"Sarajevo Summer School", prema riječima Renate Šikić, novinarke Radija Berlin, želi učenicima i studentima u Bosni i Hercegovini tokom jednosedmične nastave omogućiti uvid u osnove novinarstva u oblastima radija, televizije i online novinarstva. Osim praktičnog djela polaznici se upoznaju i sa osnovama novinarske etike, kao i odgovornosti medija u procesu demokratizacije društva.

Da bi učestvovali u ovom projektu mladi su kao aplikaciju trebali napisati esej o svojoj viziji budućnosti Bosne i Hercegovine.

"Ono što je posebno karakteristično u tim njihovim esejima jeste da mladi žele ostati u svojoj državi, ne žele podjele i smeta im socijalna situacija u državi", dodala je Šikić koja se gradonačelnici i Gradu Sarajevu u ime ekipe Radija Berlin zahvalila na podršci ovom i prošlogodišnjem projektu "Radio Multikulti“ koji je realizovan u Sarajevu.

Gradonačelnica Borovac predstavila je polaznicima "Sarajevo Summer Schoola“ trenutnu situaciju u Sarajevu, vizije njegovog budućeg razvoja i potencijale sa kojima raspolaže. Naglasila je da su mladi stub razvoja naše države i njene perspektivne budućnosti i da je obrazovanje mladih od primarnog interesa za državu.

Borovac se zahvalila ekipi Radija Berlin na prošlogodišnjem vrlo uspješnom projektu "Radio Multikulti“ koji je na najbolji način predstavio grad Sarajevo kao simbol multikulturalnosti u Evropi, a imao je pozitivne efekte i u turističkom smislu.

Gradonačelnica Sarajeva je odgovarala i na pitanja mladih novinara koji su ustvari srednjoškolci i studenti iz Sarajeva, Zenice, Banjaluke, Tuzle, Bihaća, Srebrenice i Ugljevika.

Ovaj projekat Radio Berlin realizira uz pomoć njemačke nevladine organizacije Schuler Helfen Leben i Grada Sarajeva, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.