BiH
36

Semafori sa zvučnom signalizacijom uskoro i u Nedžarićima

FENA
Sporazum o realizaciji projekta ugradnje zvučne signalizacije i taktilnih traka za slijepe i osobe oštećenog vida potpisan je danas u Sarajevu.

Radi se o četiri raskrsnice od Nedžarića do Doma zdravlja Saraj-Polje, a to su raskrsnice između ulice Ante Babića i ulica Aleja Bosne Srebrene, Adija Mulabegovića, Safeta Hadžića te Olimpijska.

Sporazum su potpisali ministar saobraćaja KS-a Mujo Fišo, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, a vrijednost projekta je 55.000 KM.

Direktor Udruženja slijepih i slabovidnih osoba KS-a Fikret Zuko kazao je da su zvučni semafori i taktilne trake elementarne za kretanje slijepih i osoba sa slabim vidom.

Istakao je da je nemoguće neki prostor u potpunosti prilagoditi osobi koja ne vidi, ali da je moguće olakšati njeno kretanje.

"Zvuk semafora nas dovede i do raskrsnice i pomogne nam da pređemo cestu i drago nam je da će semafori biti postavljeni u blizini institucija u koje moramo ići, jer je u blizini i naša škola", objasnio je Zuko.

Potpisnici Sporazuma su saglasni da im je cilj pružiti što konkretniju pomoć slijepim i slabovidnim osobama da bi se što sigurnije kretali te su najavili postavljanje zvučnih signalizacija i taktilnih traka i u ostalim sarajevskim općinama.