Novi predsjednik SSS BiH
103

Selvedin Šatorović: Vrijeme da pokažemo jedinstvo i da se borimo za radnike

Piše: E. M.
Selvedin Šatorović (Foto: E. M./Klix.ba)
Selvedin Šatorović (Foto: E. M./Klix.ba)
Novoizabrani predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović u obraćanju prisutnima na vanrednom kongresu u Zenici je kazao kako je vrijeme da ovaj sindikat pokaže jedinstvo i da se bori protiv napada protivnika.

"Prije svega želim da se zahvalim vama koji ste odoljeli svim pritiscima i ucjenama i sačuvali Savez samostalnih sindikata BiH. Bez vas i današnjeg skupa ne bi bilo ni Saveza. Želim da se zahvalim i javno obećam da oni ljudi koji su gradili i pravili SSS BiH neće biti zaboravljeni", kazao je Šatorović na početku obraćanja.

Sve prisutne je pozvao na jedinstvo, a kolege i kolegice koje nisu članovi SSS BiH da im se pridruže u zajedničkoj borbi za radnička prava, istinskoj ulozi Saveza, ostvarenju ciljeva, zadataka, zahtjevima za povećanje najniže cijene rada, zahtjevima za donošenje zakona o uvezivanju radnog staža, borbi za dobar zakon o štrajku, zaštiti na radu i opći kolektivni ugovor.

"Svi trebamo biti na istom putu, da imamo isti cilj. Sindikati su se više bavili sobom nego pravima radnika, uspjeli su kroz razne pritiske da nas tjeraju da svakog dana vodimo računa o tome da li će nam inspekcija zakucati na vrata ili će nas neko ugasiti na sjednici vlade, a ne o tome šta se dešava u ustanovama. Moramo stvarati ambijent da naši mladi ne odlaze, da preuzmemo taj državni faktor jer oni koji se trebaju brinuti o tome to ne rade dobro. Kolegice i kolege, pred nama jeste jako težak i turbulentan period, ali ako se budemo držali principa o kojima smo govorili, siguran sam da ćemo izdržati napade", zaključio je Šatorović te naglasio da je jedan od njih, samo s većom odgovornošću zbog funkcije.