{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Selo mira" Turija: Zamjena za topli dom

S
25.9.2008. u 14:45
0
0
"Selo mira" Turija: Zamjena za topli dom
0
"Selo mira" Turija: Zamjena za topli dom
Muhamed
Porodično nasilje sve češća je pojava u bh. porodicama, prisutna i u gradskim i ruralnim sredinama, dobro stojećim i socijalno ugroženim porodicama. Žrtve su djeca, supružnici, roditelji.
Ne potcjenjujući patnje drugih žrtava, javnost je najosjetljivija na nasilje nad djecom. Vjerovatno i zato što su ona najbespomoćnija. Kao što nisu mogla birati porodicu u kojoj će se roditi, tako ne mogu promijeniti oca, majku, oba roditelja.

Na svu sreću, u ovom surovom svijetu ima i onih koji takvoj djeci žele obezbijediti siguran krov nad glavom, pružiti toplu riječ i ljubav koju od vlastitih roditelja nisu dobili.
Muhamed Duraković osmogodišnji dječak iz Bosanske Krupe sve to i mnoštvo prijatelja sličnih sudbina dobio je u Selu mira u Turiji kod Lukavca.

Dolazi iz naglašeno socijalno ugrožene porodice, roditelji nepismeni, bez zaposlenja, na stalnoj brizi Centra za socijalni rad. Radi se o potpuno asocijalnoj porodici u kojoj je desetoro djece praktično prepušteno samo sebi. Intervencijom Centra za socijalni rad Muhamed i mlađe sestre Selma i Kadira prvo su smještene u privremeni centar "Duga“ u Kulen Vakufu, da bi 2005. godine stigli u Selo mira. Ubrzo im se pridružila i starija sestra Selvedina kojoj je surovi porodični život ostavio tragove koje neće moći zaboraviti.

Muhamed je bio mali da bi bio svjestan težine života u jednoj takvoj porodici. Pa ipak, teško je prodrijeti u dječiju dušu i otkriti o čemu razmišlja dok sjedi na ljuljašci zamišljenog pogleda koji prodire negdje daleko. Možda se prisjeća nekih ružnih slika iz prošlosti. Ili jednostavo mašta kako će jednog dana i njegova majka biti pravom majkom i doći zagrliti ga, poljubiti i reći da ga voli.

"Muhamed je ovdje već tri godine. Pohađa drugi razred devetogodišnje osnovne škole u Turiji. To je jedan zdrav dječak, koji se razvija kao i njegovi vršnjaci. U početku je bio dosta tih, plašljiv, a sada kao i svi osmogodišnjaci, spreman i na nestašluke koji nas znaju iznenaditi“, kaže nam socijalni radnik u Selu mira, Josipa Kurbatfinski.

Pošto ova zajednica funkcioniše na principu porodica u kojima se o djeci brinu pomajke, Muhamed je u istoj porodici sa sestrama Selmom koja ima pet godina i četverogodišnjom Kadirom. Sestra Selvedina 19-godišnja djevojka nakon što je vanredno završila osnovnu školu, uspješno je prošla obuku i stekla zvanje pekara pa trenutno radi u pekari koja egzistira pri Selu mira. Muhamed, Selma i Kadira bit će tu do okončanja školovanja, odnosno, dok ne budu spremni za samostalan život.

Opredjeljenje Sela mira je da se djeci s punoljetstvom i okončanjem školovanja prvo pronađe adekvatno zaposlenje, pa tek onda da krenu u samostalan život. Određeni broj poduzetnika, prvenstveno u Lukavcu već ih je podržao. U Selu mira očekuju da im se pridruže i drugi, posebno sredine iz kojih djeca dolaze, da se da šansa tim mladim ljudima da ne ponove greške svojih roditelja, niti da budu prepušteni ulici.

(Članak ustupljen ljubaznošću RTV Lukavac)

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: