BiH
0

"Selo mira" Turija: Zamjena za topli dom

Sarajevo-x.com
Muhamed
Muhamed
Porodično nasilje sve češća je pojava u bh. porodicama, prisutna i u gradskim i ruralnim sredinama, dobro stojećim i socijalno ugroženim porodicama. Žrtve su djeca, supružnici, roditelji.

Ne potcjenjujući patnje drugih žrtava, javnost je najosjetljivija na nasilje nad djecom. Vjerovatno i zato što su ona najbespomoćnija. Kao što nisu mogla birati porodicu u kojoj će se roditi, tako ne mogu promijeniti oca, majku, oba roditelja.

Na svu sreću, u ovom surovom svijetu ima i onih koji takvoj djeci žele obezbijediti siguran krov nad glavom, pružiti toplu riječ i ljubav koju od vlastitih roditelja nisu dobili. Muhamed Duraković osmogodišnji dječak iz Bosanske Krupe sve to i mnoštvo prijatelja sličnih sudbina dobio je u Selu mira u Turiji kod Lukavca.

Dolazi iz naglašeno socijalno ugrožene porodice, roditelji nepismeni, bez zaposlenja, na stalnoj brizi Centra za socijalni rad. Radi se o potpuno asocijalnoj porodici u kojoj je desetoro djece praktično prepušteno samo sebi. Intervencijom Centra za socijalni rad Muhamed i mlađe sestre Selma i Kadira prvo su smještene u privremeni centar "Duga“ u Kulen Vakufu, da bi 2005. godine stigli u Selo mira. Ubrzo im se pridružila i starija sestra Selvedina kojoj je surovi porodični život ostavio tragove koje neće moći zaboraviti.

Muhamed je bio mali da bi bio svjestan težine života u jednoj takvoj porodici. Pa ipak, teško je prodrijeti u dječiju dušu i otkriti o čemu razmišlja dok sjedi na ljuljašci zamišljenog pogleda koji prodire negdje daleko. Možda se prisjeća nekih ružnih slika iz prošlosti. Ili jednostavo mašta kako će jednog dana i njegova majka biti pravom majkom i doći zagrliti ga, poljubiti i reći da ga voli.

"Muhamed je ovdje već tri godine. Pohađa drugi razred devetogodišnje osnovne škole u Turiji. To je jedan zdrav dječak, koji se razvija kao i njegovi vršnjaci. U početku je bio dosta tih, plašljiv, a sada kao i svi osmogodišnjaci, spreman i na nestašluke koji nas znaju iznenaditi“, kaže nam socijalni radnik u Selu mira, Josipa Kurbatfinski.

Pošto ova zajednica funkcioniše na principu porodica u kojima se o djeci brinu pomajke, Muhamed je u istoj porodici sa sestrama Selmom koja ima pet godina i četverogodišnjom Kadirom. Sestra Selvedina 19-godišnja djevojka nakon što je vanredno završila osnovnu školu, uspješno je prošla obuku i stekla zvanje pekara pa trenutno radi u pekari koja egzistira pri Selu mira. Muhamed, Selma i Kadira bit će tu do okončanja školovanja, odnosno, dok ne budu spremni za samostalan život.

Opredjeljenje Sela mira je da se djeci s punoljetstvom i okončanjem školovanja prvo pronađe adekvatno zaposlenje, pa tek onda da krenu u samostalan život. Određeni broj poduzetnika, prvenstveno u Lukavcu već ih je podržao. U Selu mira očekuju da im se pridruže i drugi, posebno sredine iz kojih djeca dolaze, da se da šansa tim mladim ljudima da ne ponove greške svojih roditelja, niti da budu prepušteni ulici.

(Članak ustupljen ljubaznošću RTV Lukavac)