BiH
0

Selman: Pravni eksperti RS-a čekaju stav OHR-a o predloženim dopunama Lajčakove odluke

FENA
Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izjavio je danas za Fenu da pravni eksperti RS-a ne mogu uopće razmatrati autentično tumačenje posljednje Odluke visokog predstavnika, dok ne dobiju zvanično stav OHR-a povodom proslijeđenih prijedloga dopuna na odluku Miroslava Lajčaka o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH.

Selman, koji je i predstavnik pravnih eksperata Vlade RS-a u razgovorima s OHR-om o posljednjoj odluci visokog predstavnika, kazao je da su pravni eksperti RS-a spremni na razgovore s pravnim stručnjacima OHR-a, uz napomenu da je uime RS-a stavljena primjedba na samu normu teksta obrazloženja i autentičnog tumačenja Lajčakove odluke od 19. oktobra.

"Razgovarat ćemo u fazama kako smo se i dogovorili i rješavat ćemo jedno po jedno tumačnje", kazao je ministar pravde RS-a i dodao da nakon sagledavanja ukupne situacije može se, ukoliko to budu ocijenile obje strane, razgovarati o zajedničkom tekstu autentičnog tumačenja.

Selman je podsjetio da je na zadnjem sastanku pravnih stručnjaka Vlade RS-a i OHR-a 5. novembra u Banjoj Luci od OHR-a predstavnicima RS-a predat tekst pravnog autentičnog tumačenja Odluke visokog predstavnika kojom je izmijenjen i dopunjen Zakon o Vijeću ministara BiH.

"Međutim, zaključak s tog sastanka je bio da pravni eksperti RS-a u pismenom obliku dostave OHR-u prijedloge za dopunu Lajčakove odluke, što je i učinjeno i poslije toga nismo dobili nikakav pismeni odgovor", kazao je Selman i dodao da sve što se zna nakon toga bilo je samo u štampi, ali da predstavnici nisu dobili zvaničan stav OHR-a.

Ministar pravde je ponovio i da predstavnici RS-a traže promjenu norme.

"Prema tome, ukoliko se prihvati ili ne prihvati promjena norme od toga zavisi tekst autentičnog tumačenja te norme", kazao je Selman i dodao da iz toga razloga predstavnici pravnih eksperata RS-a čekaju na potez OHR-a kako bi ih u pismenom obliku obavijestili zbog čega nisu, navodno, prihvaćene primjedbe i prijedlozi RS-a na Lajčakovu odluku od 19. oktobra.

Selman je za Fenu naveo da će se razgovori pravnih eksperata RS-a i OHR-a sigurno nastaviti i da su oni u stalnim kontaktima.

Ured visokog predstavnika saopćio je danas da još čeka odgovor iz RS-a na tekst svog pravnog tumačenja dat prošle sedmice na razmatranje organima RS-a.

Portparol OHR-a Mario Brkić je na konferenciji za novinare u Sarajevu podsjetio da su pravni eksperti OHR-a pružili zvaničnicima RS-a svoje tumačenje legalnosti odluke visokog predstavnika od 19. oktobra da donese izmjene Zakona o Vijeću ministara koja je izazvala buru protesta u tom entitetu.