BiH
0

Selman najozbiljniji kandidat za predsjednika Ustavnog suda RS?

FENA
Džerard Selman
Džerard Selman
Aktuelni ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman najozbiljniji je kandidat za novog predsjednika Ustavnog suda RS-a.

Uz Selmana se za tu funkciju izdvajao i predsjednik Advokatske komore RS Jovan Čizmović, koji se međutim povukao iz „trke“ za prvog čovjeka najviše pravne instance u RS-u, opravdavši to profesionalnim razlozima u advokatori.

Ministar pravde RS-a Selman potvrđuje da će prihvatiti funkciju predsjednika Ustavnog suda RS-a ukoliko ga na to mjesto preloži entitetski predsjednik Milorad Dodik.

"Prihvatit ću funkciju, ukoliko Dodik od kandidata predloži i mene i za funkciju sudije Ustavnog suda, a u slučaju da dođe do kandidovanja za poziciju predsjednika Ustavnog suda RS-a to bi svakako bila posebna čast", rekao je Selman za banjalučku Alternativnu televiziju.

Očekuje se da u aprilu Narodna skupština, po dobijanju prijedloga od Dodika, izabere predsjednika, odnosno novih pet sudija Ustavnog suda RS-a.

Proceduru izbora vodi Visoki sudsko i tužilačko vijeće BiH i već su obavljeni razgovori s prijavljenih 45 kandidata, a listu predloženih kandidata dostavljaju predsjedniku RS-a, koji će potom parlamentarcima proslijediti konačan prijedlog pet kandidata za sudije Ustavnog suda RS-a.

Ukoliko Selman, koji osim funkcije ministra pravde RS obavlja i potpredsjedničku u Vladi RS, bude izabran u Ustavni sud RS-a, mediji spekuliraju da bi na njegovo mjesto mogla doći aktulena ministrica trgovine i turizma Gordana Zlatković, a nju bi na toj poziciji trebalo da zamijeni nekadašnji ministar nauke i tehnologije Bakir Ajanović, koji međutim, tvrdi da ga niko nije još kontaktirao, ali neće odbiti takvu ponudu.

Spominje se i druga opcija, opet nezvanično, a po njoj bi aktuleni ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš prešao u resor trgovine i turizma.