Veliki uspjeh
4

Selma Čaušević je prva dobitnica Googleove stipendije iz BiH

Klix.ba
Selma Čaušević
Selma Čaušević
Studentica Univerziteta SSST Selma Čaušević je prva bosanskohercegovačka dobitnica prestižne Googleove stipendije "Dr. Anita Borg", koja se dodjeljuje studenticama za uspjeh u kompjuterskim naukama, kompjuterskom inžinjeringu, informatici i srodnim oblastima.

Kompanija Google ovu stipendiju dodjeljuje u spomen na dr. Anitu Borg, čiji Institut za žene i tehnologiju promovira značaj uloge žena u svim aspektima tehnologije.

"Ova stipendija je istinsko priznanje moga rada, ali i priznanje Univerzitetu SSST. Zaista mi je čast vidjeti svoje ime uz ime naše zemlje i ime SSST-a na spisku Googleovih naučnika", rekla je Selma.

Selma je studentica Fakulteta kompjuterskih nauka na Univerzitetu SSST, koji promovira visoke akademske kvalitete, moderan pristup naučno-istraživačkom radu, stručno i praktično usavršavanje i snažne liderske sposobnosti, sve one vrijednosti koje je Selma morala pokazati Googleovoj komisiji za dodjeljivanje stipendija i time zadovoljiti zahtjevne kriterije za stipendiranje. Tome u prilog govori i činjenica da je od mnogobrojnih kandidatkinja iz cijele Evrope, Afrike i sa Srednjeg Istoka, samo njih četrdeset dobilo ovu stipendiju i time su uvrštene na spisak mladih Googleovih naučnika.

"Od velikog su značaja bile i preporuke mojih profesora sa Univerziteta SSST, prof. dr. Saide Sultanić i doc. dr. Almira Mutapčića", dodala je ponosna dobitnica stipendije.

Sve dobitnice stipendije posjetit će Googleov ured u Cirihu, gdje će kroz akademske sesije, predavanja, radionice i društvene aktivnosti imati priliku da razmijene svoja stručna iskustva.