U skladu sa dogovorom četvorke
81

Selimović: Očekujemo da će biti izglasano nepovjerenje Vladi FBiH

FENA
Jasenko Selimović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Jasenko Selimović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić je za srijedu zakazao sjednicu Kolegija Zastupničkog doma. Po ranijem dogovoru, 12. februara trebala bi biti vanredna sjednica Zastupničkog doma s jednom tačkom dnevnog reda - izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH, kazao je danas Agenciji FENA šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović.

Pretpostavljam, dodao je, da će dan nakon toga Dom naroda održati sjednicu s istom tom temom.

"Mi očekujemo da će, u skladu s dogovorom koji postoji unutar četiriju stranaka nove parlamentarne većine, nepovjerenje biti izglasano i stvorit će se svi uslovi da pristupimo izboru nove Vlade FBiH", kazao je Selimović.

Na pitanje u kom roku bi se to moglo desiti ukoliko Parlament FBiH izglasa nepovjerenje ovoj vladi, Selimović je kazao da, nažalost, ni ustav niti zakoni ne definiraju rokove, rok je neograničen.

Međutim, istaknuo je, što se tiče nas u SDP-u, mi smo spremi za izbor nove Vlade odmah, dan nakon izglasavanja nepovjerenja.

"Ako je samo do nas, to se može uraditi odmah", kazao je on.

Upitan da li se može govoriti o konkretnim imenima na pojedinim funkcijama u Vladi FBiH, kazao je da SDP manje-više ostaje u istom sastavu.

"Tu će biti jedna do dvije možda personalne promjene, odnosno na ministarskim pozicijama koje su pripadale SDA trebali bi doći ministri iz SBB-a i SDP-a tako da bi se tu trebala pojaviti nova imena iz reda SDP-a. Što se tiče ostalih članova Vlade Federacije BiH iz SDP-a, oni ostaju tu gdje jesu", kazao je Selimović.

Na pitanje da li se zna koja bi to nova imena mogla biti, odgovorio je "u načelu, da, ali ne bi danas o tome“.

Upitan da li na dešavanja u vezi s rekonstrukcijom Vlade FBiH može uticati i činjenica da je jedan od potpredsjednika Federacije BiH Mirsad Kebo napustio SDA, čiji je član bio, Selimović je odgovorio da Kebo, iako je napustio SDA, on je ostao potpredsjednik FBiH i dalje s tom pozicijom učestvuje u procesu izbora nove Vlade.

"Kebo je i ranije govorio da će poštovati Ustav i zakone i da će postupiti u skladu s demokratskom voljom parlamentarne većine. Ovim gestom vjerovatno se skinuo okova stranke iz koje je dolazio i blokada koje je SDA nametala u Federaciji zadnjih nekoliko mjeseci, tako da sam proces rekonstrukcije Vlade FBiH na ovaj način može ići puno brže", kazao je Selimović.