Nejednaki koeficijenti
33

Selimić: Vlada KS nas poziva da potpišemo stari diskriminatorni ugovor, ovo mora prestati

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministrica zdravstva KS Amela Sofić pozvala je putem saopćenja na stranici Vlade KS zdravstvene radnike da potpišu kolektivni ugovor, ali kako kažu iz Sindikata radnika u zdravstvu KS riječ je o starom diskriminatornom ugovoru koji nudi različite koeficijente, što je suprotno njihovim zahtjevima.
Tokom jučerašnjih protesta ispred zgrade Vlade KS niko od predstavnika vlasti se nije obratio zdravstvenim radnicima. Predsjednik ovog sindikata Edo Selimić kazao je kako ih niko nije ni kontaktirao. Vidjeli su samo saopćenje koje je objavljeno na zvaničnoj web stranici Vlade KS, koje su mediji prenijeli.

"Jedino još tražimo da potpišemo kolektivne ugovore s usklađenim koeficijentima kako bi se ukinula nepravda iz 2017. godine. Premijer Edin Forto nam je u tom saopćenju rekao kako hoće odgovorno da troši novac pacijenata. Treba napraviti anketu i pitati ljude da li su osjetili išta bolje u zdravstvu otkako je ministrica Sofić na poziciji, jer su kazali kako su vršili razna ulaganja i novac od sindikata prebacili u te svrhe", rekao je Selimić.

Ističe kako je najtužnije od svega što su zdravstveni radnici izašli na ulicu da traže svoja prava te da su protesti zdravstvenih i prosvjetnih radnika nešto najpogubnije za bilo koju vlast.

"Ovo se mora što prije završiti, pacijenti nisu dužni da ispaštaju. Mi imamo minimalne zahtjeve i za ovakav odnos nema riječi. Neka nas ne tjeraju da povlačimo tužbu iz februara ove godine i presude u kojima se navodi da je sve ono što su premijeri Zolj i Konaković potpisali sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS nezakonito, jer nemaju reprezentativnost. Hoće da sudski tražimo da se koeficijenti ljekarima vrate sa 5,30 na 4,20 koliko su iznosili 2017. godine? Mi to ne želimo, hoćemo s ovom vladom da završimo korektno. Niko ih ne dira", rekao je Selimić.

Poručili su kako niko ne osporava prava ljekara, ali da Vlada ne može od zdravstvenog kolača dati samo njima, a ostali da ostanu uskraćeni. U srijedu u 14 sati bit će održana sjednica Glavnog odbora na kojoj će zdravstveni radnici odlučiti o daljnjim mjerama.