Čekajući ugovor
164

Selimić: Još uvijek nema dogovora o povećanju plate zdravstvenim radnicima u Sarajevu

S. Š.
Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS Edo Selimić (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS Edo Selimić (Foto: T. S./Klix.ba)
Dio zdravstvenih radnika koji predstavljaju Sindikat zaposlenih u zdravstvu KS spava pod otvorenim nebom već dva dana ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, a ostat će tu do daljnjeg jer još uvijek nema dogovora o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora.

Predsjednika Sindikata zdravstvenih radnika KS Edo Selimić kaže da dok se ne potpiše Granski koletivni ugovor koji je jedini validan prema zakonu, od dogovora i povećanja plate zdravstvenim radnicima nema ništa.

"Vladi KS ne vjerujem ni kada darove daje. Dok ne potpišemo ugovor, ništa. Do jučer je trebao biti jedan Granski kolektivni ugovor, jutros su predložena dva nova kolektivna ugovora. Do jučer je bilo da medicinari dobijaju 0,30 na koeficijent, nemedicinari ne dobijaju ništa - satnica ostaje 2,76 KM", kaže Selimić.

Naglašava da oni nisu prihvatili te prijedloge jer bi u tom slučaju bila diskriminacija među medicinarima i nemedicinarima.

"Mi smo predložili da na 25 miliona KM koje je rezervirao Zavod za osiguranje svima bude 2, 90 KM satnica gdje svi dobijaju. Ako vlast nije u stanju da to uradi, neka prepiše od zemalja u regionu. Time će se zatvoriti Pandorina kutija koja je otvorena u novembru 2017. kada je Elmedin Konaković potpisao Granski kolektivni ugovor umjesto nas", kaže on.

Sastanak glavnog odbora Sindikata zdravstvenih radnika KS bit će održan danas u 14 sati, gdje će, kako kaže Selimić, vidjeti kako dalje.

"Šator za sada ostaje ispred Vlade KS, kada bude sljedeća skupština Vlade KS svi uposlenici će izaći da im kažemo da je dosta poigravanja sa ljudima koji pošteno rade svoj posao ili bar tako trebali. Moje je da dođem na posao, odradim pošteno, a ne da organizujem zdravstvo - to je posao Vlade", dodaje Selimić.

Glavni problem je, kako kaže Edo Selimić, to što se zastupnici u Skupštini Vlade KS ne mogu dogovoriti između sebe.