Podrška SBiH i NES-a
196

Selimbegović: Imam preporuku dva najuspješnija rukovodica lokalnih zajednica u BiH

A. Ku.
Muamer Bandić, Dženan Selimbegović, Almir Bečarević i Haris Zahiragić (Foto: I. L./Klix.ba)
Muamer Bandić, Dženan Selimbegović, Almir Bečarević i Haris Zahiragić (Foto: I. L./Klix.ba)
U prostorijama Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) održana je konferencija za medije povodom podrške koju ova stranka, zajedno sa NES-om, pruža kandidatu SDA na prijevremenim izborima u sarajevskoj općini Stari Grad Dženanu Selimbegoviću.

Medijima se obratio predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH-a i ministar u Vladi KS Almir Bečarević.

Istakao je da SBiH izražava punu podršku kandidaturi Dženana Selimbegovića, nudi svoju izbornu bazu i nada se pobjedi.

"Da li će iz ova lokalna priča prerasti u širu saradnju, vrijeme će pokazati, naše opredjeljenje je da damo podršku ovom kandidatu i želimo da u narednih pet godina bude na čelu općine Stari Grad"; rekao je Bečarević.

Dženan Selimbegović se zahvalio SBiH-u na podršci i naveo da je na ovaj način zaokružena podrška njegovom planu i konceptu koji će na izborima 29. oktobra izači na jednu vrstu političkog sučeljavanja njegovom protukandidatu.

"Koncept mog protukandidata je već izašao na lokalne izbore 2020. godine sa političkom platformom pod nazivom ‘Sarajevski dogovor’ i već za nepune tri godine svjedočimo da je smijenila jednog zajedničkog kandidata Ibru Hadžibajrića. U općini Centar je u toku opoziv također zajedničkog kandidata, a u Novom Sarajevu njihov zajednički kandidat nema podršku vijeća. Tamo dokle je sezao Sarajevski dogovor imamo tavorenje i opći zastoj, dokaz nekompetentnosti i nerada", naveo je.

Govoreći o konceptu koji je okupljen oko njegove kandidature Selimbegović kaže da taj koncept ima jasnu viziju, plan i platformu.

"Jasno znamo šta hoćemo, s kim hoćemo i nećemo i kako to uraditi. Želim naglasaiti i poručiti građanima da izađu na izbore jer rezultati tih izbora mogu lako odrediti sudbinu upravljanja njihovim resursima u narenih pet godina u općini Stari Grad. Neka se na tim izborima ponašaju kao na javnom konkursu gdje su oni poslodavci. Neka na konkursu zahtjevaju, pronađu reference svakog kandidata, od iskustva, diplome, kako je stečena i gdje, jer su to važne reference za svakog poslodavca, a zatim gdje je stečeno radno iskutvo sa tom diplomom", rekao je Selimbegović.

Dodao je da je za svaku poziciju važna i određena preporuka.

"Ja imam preporuku dva najuspješnija, ili među najuspješnijim, rukovodica lokalnih jednica u BiH - Nermina Ogreševića kao gradonačelnika Cazina i Semira Efendića kao načelnika Novog Grada, a svi znamo koliko je uspješan u svom poslu", rekao je Selimbegović.

Zastupnik SBiH-a u Skupštini KS Muamer Bandić je također kazao da stanovnici Starog Grada također biraju između dva koncepta.

"Vakat je da građani izvrše pravi izbor. SBiH je opredjeljena da pokaže na kojoj je strani, nismo za organizovanje vlasti koje će rušiti ustavni poreak, već gdje će svi građani biti jednaki", naveo je Bnadić.

Potpredsjednik SDA i delegat u Domu naroda PFBiH Haris Zahiragić uputio je izraze zahvalnosti SBiH zbog, kako je naveo, kontinuiteta donošenja ispravnih odluka još od formiranja Vijeća ministara.

"U općini Stari Grad smo se okupili da pokažemo da kada je država u pitanju na višim nivoima da možemo iz temelja mijenjati problem. Prije samo godinu dana slušali smo one mantre kako s nekim neko ne želi. Poručujemo da s Trojkom osim njihovih šefova Dodika i Čovića niko ne želi. Skupili smo se da im poručimo da Stari Grad nije na prodaju", rekao je Zahiragić.