|

Selim Bešlagić za Klix.ba: Bojim se da SDP-u sada prijeti osipanje članstva

Selim Bešlagić za Klix.ba: Bojim se da SDP-u sada prijeti osipanje članstva
45
Piše: N. Jamaković
7.12.2014. u 18:15
115
komentara
45

dijeljenja
Selim Bešlagić za Klix.ba: Bojim se da SDP-u sada prijeti osipanje članstva Selim Bešlagić (Foto: Klix.ba)
Kandidat za predsjednika SDP-a Selim Bešlagić za Klix.ba je istakao da je zadovoljan rezultatima koje je ostvario na Kongresu, budući da je novoizabrani predsjednik stranke Nermin Nikšić bio bolji za tek devet glasova (233:224).
"S onoliko tehnike i kampanje koliko smo mogli ja sam pokušao doći na mjesto predsjednika da se naprave neke promjene. Drago mi je da je dio delegata pokazao odgovornost za ovo što se dešava u stranci, a moram naglasiti da su izbori za predsjednika partije bili korektni i moram čestitati ljudima koji su bili zaduženi za njihovu organizaciju, ne želeći sad ulaziti u ono što se dešavalo prije samog kongresa", rekao je Bešlagić.

Naglašava da privremeni predsjednik i Glavni odbor sada imaju osam do deset mjeseci da pripreme novi, redovni kongres stranke.

"Zadovoljan sam što je grudva, odnosno demokratizacija krenula. Svojim stranačkim kolegama sam poručio da je SDP i moja kuća, da ću ih pratiti i neću dozvoliti da je ruše", naveo je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, on nije bio za to da se Nikšić uopće kandiduje za ovu poziciju, kao čovjek koji je 7-8 godina bio generalni sekretar stranke i kao čovjek iz vrha stranke učestvovao u donošenju nekih katastrofalnih odluka.

"Lično bih volio da Nikšić uspije, međutim, zabrinut sam zbog onoga što sam mogao čuti, a to je da stranci prijeti osipanje članstva nakon njegovog izbora", ističe.

Dodaje kako Nikšić sa svoje pozicije nije omogućio ravnopravan položaj svim kandidatima već je lobirao za sebe kod predstavnika kantonalnih i općinskih organizacija SDP-a.

"Ja to nisam radio niti sam imao novca da se toliko vozam i lobiram. Problem je u tome što je teško očekivati da neko može napraviti promjene u situaciji kada imate srušenu kuću, a zovete istog majstora koji ju je gradio. Što se mene tiče, a to sam sinoć posebno naglasio, ja se neću kandidovati za predsjednika SDP-a na narednom kongresu, ostajem obični član partije sa pravom da kritikujem", dodaje Bešlagić.

Prema njegovom mišljenju, ključni problem SDP-a je u tome što je partiju držao jedan čovjek sa svojim saradnicima, te su se svi zajedno otuđili od baze, jer nisu imali vremena da idu po terenu i susreću se sa članstvom.

"Međutim, najveća tragedija SDP-a je u tome što su ljudi unutar partije izgubili povjerenje jedni u druge, te je pravo pitanje šta uopće možete raditi u jednoj takvoj situaciji", zaključio je Selim Bešlagić.
Prijavi grešku


Komentari (115)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...