|

"Selektivni pristup pravdi i vrsta osvete RS i srpskom narodu"

"Selektivni pristup pravdi i vrsta osvete RS i srpskom narodu"
0
S
SRNA
12.12.2009. u 09:24
86
komentara
0

dijeljenja
"Selektivni pristup pravdi i vrsta osvete RS i srpskom narodu" Foto: AP
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da je odustajanje Tužilaštva BiH od istrage u predmetu "tuzlanska kolona" primjer selektivnog pristupa pravdi i jedna vrsta osvete RS i srpskom narodu, jer nisu podržali produžetak mandata stranim sudijama i tužiocima.
Premijer Srpske je naglasio da međunarodni tužioci sistematski prikrivaju zločine nad Srbima i godinama nisu htjeli da urade ništa u predmetu "tuzlanska kolona", već su ga samo zataškavali.

"Moj stav je da je potrebno utvrditi krivicu svih, pa tako i Srba u proteklom ratu, ali je zaista degutantno da dođemo u situaciju da se gotovo svaki zločin nad Srbima sistematski prikriva, evo sada i od međunarodnih tužilaca, koji godinama nisu htjeli ništa da učine, nego su zataškavali ovaj slučaj", ocijenio je premijer Dodik za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Podsjetivši da je Tužilaštvo u Bijeljini ranije pokrenulo ovo pitanje, a Tužilaštvo u Sarajevu izuzelo predmet i na taj način spriječilo Tužilaštvo u Bijeljini, odnosno u RS, da provede istragu o ovom zločinu, Dodik je istakao da je potpuno uvjeren da i ove činjenice govore da je riječ o sistematskom opstruisanju dokaza zločina nad Srbima.

"Kao da je 29 000 Srba u BiH samo sebe pobilo ili su to učinile neke humanitarne organizacije, pa zato niko ne bi trebalo da snosi odgovornost", rekao je Dodik i dodao da je "veoma jasno utvrđeno da za zločine postoji takozvana komandna odgovornost".

On je dodao da se zna ko je pregovarao da vojnici izađu iz Tuzle, ko je odgovoran i ko je bio glavnokomandujući u to vrijeme u Tuzli, te da bi trebalo ići tim tragom.

Premijer Srpske je je ocijenio da strani tužioci smješteni u Sarajevu, nisu ni zaduženi da nađu krivce, nego žele da što duže vremenski odvoje datum zločina od datuma istrage i presude, kako bi se sve zataškalo i dovelo do stereotipa o kolektivnoj krivici Srba.

"Zato je neprihvatljivo da postoji takav sud i tužilaštvo. Njihov legitimet je bio i ranije upitan, a sada je gotovo nemoguće očekivati da oni nastave da rade i da budu prihvaćeni od RS i Srba u BiH kao relevantno mjesto za utvrđivanje pravde i prava", rekao je Dodik.

Premijer Srpske je za B92 rekao da će Vlada RS obezbijediti procese kod domaćeg tužilaštva koji će dovesti do toga da konačno budu procesuirani odogvorni za zločine u "tuzlanskoj koloni".

"Institucija Tužilaštva je vanustavna i nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Sama činjenica da tamo rade strane sudije i tužioci kojima ističe mandat za neki dan i kojima parlament BiH nije produžio taj status navodi nas i ovo može da liči na jednu osvetu prije svega RS i srpskom narodu, zato što nisu podržali da se produži mandat stranim sudijama", rekao je Dodik.

On je naveo da strane sudije nisu uspjele da procesuiraju nijedan ozbiljan zločin nad Srbima, držeći to zataškanim sa strane, a promovišući prije svega srpsku stranu za zločine.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu u predmetu "tuzlanska kolona" protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih zbog napada na kolonu JNA u Tuzli u maju 1992. godine kada je ubijeno najmanje 50 vojnika.

Saglasnost za obustavljanje istraga dao je rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH David Schwendiman, koji smatra da je istraga u ovim predmetima "provedena u skladu sa zakonom i da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ovih lica".

Međunarodni tužilac David Schwendiman dao je prije dva dana saglasnost na odluku Kolegijuma tužilaca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH da istraga u ovom predmetu bude obustavljena, jer je, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, saglasan sa ocjenom da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe.

Slučaj "tuzlanska kolona" u BiH pokrenuli su preživjeli 1999. godine. Oni su posredstvom Saveza logoraša RS predali dokumentaciju Haškom tribunalu. U napadu na kolonu bivše JNA, koja se povlačila iz kasarne "Husinska buna" u Tuzli ubijeno je najmanje 50 vojnika, a 44 su ranjena.

Za zločine u slučaju "Tuzlanska kolona" pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ilija Jurišić je osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine kada ubijeno najmanje 50 vojnika.
Prijavi grešku


Komentari (86)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...