Selefije protestovale u Tuzli uoči početka LGBT festivala

Piše: A. K./Klix.ba
15.3.2019. u 20:00
760
534
Selefije protestovale u Tuzli uoči početka LGBT festivala
760
1/9 Foto: D. Z./Klix.ba
2/9 Foto: D. Z./Klix.ba
3/9 Foto: D. Z./Klix.ba
4/9 Foto: D. Z./Klix.ba
5/9 Foto: D. Z./Klix.ba
6/9 Foto: D. Z./Klix.ba
7/9 Foto: D. Z./Klix.ba
8/9 Foto: D. Z./Klix.ba
9/9 Foto: D. Z./Klix.ba
Međunarodni festival queer filma i umjetnosti Merlinka večeras je počeo u Tuzli, a svečanom otvorenju je prethodio protest selefija, koji su pokazali da su izričito protiv LGBTI populacije u ovom gradu.
Grupa od blizu 20 muškaraca protestovalo je u neposrednoj blizini Ateljea Ismet Mujezinović u Tuzli u kojem se održava festival.

Uz povike "Allahu ekber", zvuke pištaljki i transparente podignute u vis iskazivali su nezadovoljstvo zbog održavanja queer festivala u ovom gradu.

Uz homofobne poruke okupljeni su prema Ateljeu Ismet Mujezinović bacili i nekoliko jaja, a u nakani prilaska objektu zaustavili su ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) koji se uz zaštitare brinu za sigurnost svih učesnika Merlinke.

Prilično napeta situacija proteklih dana vlada u Tuzli, nakon pojavljivanja plakata kojima su se građani pozivali na mirni protest ispred ateljea na kojem je jutros ispisan i homofobni grafit, uz poruku sprečavanja otvaranja i održavanja, kako je navedeno "nakaradnog i nemoralnog 'Queer Festa'".

U organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra Merlinka se u gradu soli održava već pet godina, a do sada problemi poput današnjeg i večerašnjeg nisu bili zabilježeni.

"U skladu sa svojim pravima i odgovornostima mi kao organizacija na sebe preuzimamo sve mjere u vidu organizacije festivala i sigurnosti učesnika i učesnica, kao i svih ostalih koji dođu. Nama je sigurnost veoma važna jer se bavimo temom koja još uvijek nije dovoljno prihvatljiva u oovom društvu koje je prilično homofobno", rekla je izvršna direktorica Tuzlanskog otvorenog centra Dajana Bakić.

Nakon što se situacija u određenoj mjeri smirila počelo je zvanično otvorenje festivala Merlinka koji će u dva dana trajanja obilovati bogatim programom.

Merlinka u fokus stavlja ljudska prava LGBTI osoba, kao jedne od najranjivije kategorije bh. ali i društva u cjelini.

"Misija ovog festivala je da promoviše ljudska prava, stavljajući u fokus prava LGBTI osoba u BiH, ali i promocija pozitivnih vrijednosti kao što su solidarnost, ravnopravnost, tolerancija, ljubav...", navela je Bakić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (534)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: