BiH
0

Seksualno uznemiravano 37,4% studentica na Univerzitetima u BiH

NINA
Prema anketi koju je u novembru 2004. na sedam fakulteta u BiH provela Agencija za marketinška, medijska i društvena istraživanja Prism Research, 37,4% ispitanih studentica tvrdi da su tokom studija lično iskusile neki oblik seksualnog uznemiravanja.

Također, 58,1% ispitanih studentica tvrdi da poznaje nekog ko je tokom studija iskusio neki od oblika seksualnog uznemiravanja.

Najčešći oblici seksualnog uznemiravanja koje su studentice lično iskusile su pričanje viceva koji sugeriraju da je ženama niža inteligencija, pričanje viceva koji govore o ženama kao isključivo seksualnim objektima, komentarisanje pojedinih dijelova tijela, izražavanje spolnih stereotipa, izlaženje u susret studenticama koje se izazovnije odijevaju, itd.

Skoro jedna od deset ispitanih studentica lično je iskusila neki oblik neželjene seksualne pažnje, oslovljavanje s “maco”, “lutko”. Oko 5% ispitanih studentica je izjavilo da je lično bilo izloženo seksualnim ponudama. Jedan relativno manji postotak ispitanih studentica je lično iskusio pokušaje dobivanja prolazne ocjene na ispitima za određene seksualne usluge, kao i nasilan pokušaj ostvarivanja seksualnog kontakta.

Međutim, kada su ispitane studentice govorile o iskustvima svojih kolegica, bile su puno otvorenije u svojim odgovorima. Jedna od 20 ispitanih studentica tvrdi da poznaje svoje kolegice koje su prolazile na ispitima davanjem određenih vrsta seksualnih usluga. Jedna od deset ispitanih studentica poznaje kolegice koje su iskusile otvoreno izražavanje seksualnih ponuda, neželjeno dodirivanje i sl.

Blizu 5% ispitanih studentica tvrdi da poznaje neku od svojih kolegica koja je bila žrtva nasilnog pokušaja ostvarivanja seksualnog kontakta.