BiH
25

Seksualno nasilje u BiH: U fazi istrage veliki broj predmeta

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Pravosuđe u BiH je u protekloj deceniji procesuiralo 111 predmeta koji su uključivali optužbe o seksualnom nasilju počinjenom tokom oružanog sukoba, rekla je Ombudsman za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur na sastanku fokus grupe "Mediji i izvještavanje o problemima žrtava seksualnog nasilja počinjenog u oružanom sukobu".

"Sud BiH je okončao 36 predmeta, osudio je 33 počinioca i oslobodio 12 osoba, što predstavlja 73 posto osuđujućih presuda za optužbe seksualnog nasilja. Krajem 2013. godine potvrđene su optužnice u još 18 predmeta, iako su u tri predmeta optuženi u bjekstvu", istakla je Džumhur.

Ona je dodala da postoji veliki broj ovih predmeta koji su još u fazi istrage, a znatan broj predmeta seksualnog nasilja procesuira se pred pravosudnim iinstitucijama na entitetskom nivou.

"Obrasci sistemskog seksualnog nasilja na lokacijama kao što su Foča, Grbavica i Višegrad predmet su mnogih međusobno povezanih predmeta. Značajan je napredak u rješavanju ovih predmeta, iako je ukupan broj optužnica za zločine seksualnog nasilja nizak u poređenju sa velikim brojem takvih zločina počinjenih u ratu", rekla je Džumhur.